Novčana naknada za žrtve kaznenih djela Foto: Pexels/ilustracija

Novčana naknada za žrtve kaznenih djela

- | 23.9.2024. u 21:21h | Objavljeno u Pravni kutak

Ukoliko ste Vi ili Vama bliska osoba bili žrtva kaznenog djela nasilja i ako je to kazneno djelo počinjeno s namjerom, proučite odredbe Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela jer potencijalno ostvarujete pravo na novčanu naknadu zbog situacije u kojoj ste se našli te budite vrlo oprezni da to učinite na vrijeme jer su Zakonom točno propisani rokovi u kojima ta svoja prava možete ostvariti.

Da bi ostvarili pravo na naknadu sukladno gore navedenom Zakonu morate biti neposredna žrtva; dakle osoba koja je pretrpjela teške tjelesne ozljede ili teško narušenje zdravlja zbog kaznenog djela nasilja počinjenog na njenu štetu ili pak posredna žrtva- bračni ili izvanbračni drug, dijete, roditelj, posvojenik, posvojitelj i dr. bliska osoba iz kruga osoba točno propisanih Zakonom.

Naravno da mora biti riječ o točno određenim kaznenim djelima da bi uopće bili ovlaštena osoba za podnošenje takvog zahtjeva, i to konkretno kaznenim djelima počinjenima s namjerom uz primjenu sile ili povredom spolnog integriteta, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom kojim je prouzročena smrt, teška tjelesna ozljeda ili teško narušenje zdravlja i to kazneno djelo mora biti počinjeno na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno hrvatskom brodu ili zrakoplovu.

Uz sve navedene uvjete morate biti državljanin Republike Hrvatske, odnosno državljanin članice Europske unije ili imati prebivalište u RH ili drugoj članici EU te ste obvezni takvo kazneno djelo prijavili policiji ili državnom odvjetništvu te računajte na to da naknadu neće ostvariti ukoliko je riječ o kaznenom djelu počinjenom u prometu.

Konačno, ukoliko su svi prethodno navedeni kriteriji ispunjeni, ostvarujete pravo na naknadu troškova zdravstvene zaštite (samo neposredna žrtva i to samo ako nema pravo na pokriće troškova po postojećem zdravstvenom osiguranju), naknadu za izgubljenu zaradu (samo neposredna žrtva i to do maksimalnog iznosa od nekadašnjih 35.000,00 kuna), naknadu zbog gubitka uzdržavanja (na nju ima pravo posredna žrtva koju je neposredna žrtva uzdržavala) i naknadu za pogrebne troškove ako ste vi osoba koja ih je platila i to do visine od nekadašnjih 5.000,00 kuna.

Iako su policija, državno odvjetništvo i sudovi dužni informirati žrtve o pravu na naknadu koju potencijalno mogu ostvariti od države, vrlo često žrtve zbog stresne situacije u kojoj se nalaze to svoje pravo ne ostvare ili za mogućnost ostvarenja prava saznaju prekasno, odnosno nakon proteka zakonom propisanih rokova.

Dakle, još jedna bitna stvar je da morate paziti na rokove za podnošenje zahtjeva ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa.

Svoj zahtjev kao žrtva morate podnijeti najkasnije u roku od šest mjeseci od dana počinjenja kaznenog djela, a samo iznimno, ako postoji određeni opravdani razlog zašto to niste učinili u gore navedenom roku, imate pravo zahtjev podnijeti u roku od tri mjeseca od prestanka postojanja tih razloga, a najkasnije u roku od tri godine od dana počinjenja kaznenog djela. Ukoliko propustite svoj zahtjev podnijeti u roku, odnosno ukoliko ga podnesete izvan Zakonom propisanih rokova isti će Vam biti odbačen kao nepravodoban.

Naravno da iznosi koje ćete dobiti od države nisu nikakvi značajni novčani iznosi, ali Vi kao žrtva kaznenog djela i dalje ostvarujete pravo da naknadu štete ostvarujete neposredno od štetnika, odnosno počinitelja kaznenog djela.

Ukoliko ste se našli u situaciji da ste upravo Vi žrtva nekog od teških kaznenih djela gore navedenih ili ste bliski srodnik takve osobe, nemojte se ustručavati pitati za svoje pravo na novčanu naknadu.

Iako novčana naknada zasigurno neće ukloniti posljedice kaznenog djela počinjenog na Vašu štetu, barem će Vam u određenoj mjeri olakšati taj težak životni period.

Označeno u