Zašto u Zambiju?

| 16.1.2023. u 21:47h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Uhićenje i pritvaranje u Zambiji četvero hrvatskih parova, od kojih je jedan iz Varaždina, izazvalo je oprečne reakcije i žustre rasprave o raznim aspektima ovog žalosnog slučaja s krajnje neizvjesnim ishodom. Jer, ukoliko dokažu da nisu bili svjesni u što su se točno upustili, sudski postupak koji je krenuo protiv njih mogao bi završiti oslobađanjem od optužbi za trgovinom djecom. Međutim, mogli bi biti i kažnjeni visokim zatvorskim kaznama, ukoliko ne uspiju dokazati svoju nedužnost, a potvrde se sumnje da posvajanje nije bilo sukladno zakonima.

A neće biti lako uvjeriti sud da nisu baš ništa znali jer će u tom slučaju trebati, primjerice, objasniti kako to da su posvajali djecu iz DR Kongo, iako ih prije nikada nisu vidjeli, i to još u susjednoj zemlji. No ništa čudno nema u tome što su došli u Zambiju jer je DR Kongo 2016. izmijenio Obiteljski zakon tako da međunarodna posvojenja više nisu moguća, izuzev ako se o tome nisu dogovorile vlade te im je prethodila ne samo sudska odluka, već i odobrenja više kongoanskih ministarstava.

Ništa od te složene procedure, čini se, nije bilo u slučaju hrvatskih parova pa se mogu čitati komentari da se "ne radi se o posvojenju, oni su djecu otuđili njima dole i radili su ilegalna posvojenja". Ima, doduše, i onih koji odgovaraju da "nisu bitni paragrafi, već "dobrobit djece i parova koji su išli po njih", ali i onih koji upozoravaju da se "posvojenjem traži djetetu obitelj i topli dom, a ne posvojiteljima dijete".

Slučaj se komentira i u Zambiji. I to kako! Podrška pravosudnom sustavu Zambije - nadam se da će dobiti maksimalnu kaznu, tek jedan je od žešćih osvrta. Čak i umjereni ne zvuče dobro. - Ako su imali dobre namjere prema djeci, zašto nisu učinili stvari na pravi način, tim više što je među njima i aktivist za ljudska prava.... Razumijem da je teško usvojiti dijete u njihovoj zemlji jer su potrebni bezbrojni dokumenti i vrijeme, ali gledajući njihove propise, ne mislim da bi bilo uistinu tako teško. Ono što je čudno je da vjerujete strancu da će vam pomoći pri posvojenju u zemlji u kojoj niste bili, a niste ni vidjeli dijete niti potpisali dokumentaciju. U svakom slučaju neka se otkrije istina, stoji u jednom od komentara na zambijskom portalu.

Čak i u Africi shvaćaju da je u nas premalo djece za posvajanje, kao i da međunarodno posvajanje nije uređeno. Na to ukazuju i stručnjaci, kao osnivačica Adopte koja upozorava da je naša država bila vrlo suzdržana u uspostavi sustava koji bi onda jasno rekao ljudima na koji način mogu posvojiti dijete iz koje države, bez obzira na to je li ta država potpisnica Haške konvencije ili ne pa se ovakav slučaj morao kad-tad dogoditi. Bilo bi dobro zadnji put, odnosno da se sada sustav konačno posloži.

Označeno u