Milanović na "popravnom" Foto: VV arhiva / ilustracija

Milanović na "popravnom"

| 13.1.2020. u 22:08h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zašto istragu o krađi oružja iz skladišta varaždinske policije ne vodi USKOK, specijalizirani dio Državnog odvjetništva RH za koruptivna kaznena djela i organizirani kriminal, kada je teško zamisliti ozbiljniji slučaj organiziranog kriminala od krađe oružja iz policije, koje se otkriva u međunarodnom švercu?

Već pet godina nema odgovora na ovo pitanje iz USKOK-a, koji je svojedobno vodio najviše istraga upravo na varaždinskom području, čak i u slučajevima sa štetom od nekoliko stotina ili tisuća kuna, a danas nema interesa za slučaj krađe oružja težak stotinama tisuća kuna te nemjerljivom, štetnom utjecaju na ugled i povjerenje u institucije te osjećaj sigurnosti i percepciju korupcije.

A nepovjerenje i nagađanja rastu jer ni nakon pet godina od saznanja za krađu do osumnjičenih nisu uspjele doći lokalne institucije, koje vode istragu, umjesto da su Dinko Cvitan, državni odvjetnik u vrijeme otkrića krađe 2015., odnosno bivša šefica USKOK-a Tamara Laptoš, odmah preuzeli ovaj slučaj i tako učinili bespredmetnim nagađanja o zataškavanju – čak i da njihova istraga nije dala nikakve rezultate, kao što ne daje lokalna.

Ali gore od toga što rezultata istrage nema saznanje je što se i kako (ni)je radilo. Naime, kronologija poteza zorno govori da se prvo pokušalo goniti odgovornog za otkrivanje krađe, a tek onda počinitelje. Štoviše, interni policijski nadzor dogodio se nakon godinu dana! Uz sve to, saborski zastupnik, koji je na slučaj ukazivao, pretučen je, a napadači su nestali, kao i navodna veza između švercera i organizatora. Treba li se onda čuditi što su se pojavila nagađanja da je nedostatak rezultata posljedica bliskosti čelnika pojedinih institucija, vraćanja usluge za muljanja oko vozila i sl.?

No, najgore je što je zakazala i politika. I to kako! Jer, kad je u vojnoj bazi u Zemuniku otkriveno prevoženje osumnjičenog za šverc streljiva, sastao se državni vrh na čelu s predsjednicom i smijenio je cijelu zapovjednu strukturu na nižoj i višoj razini, uključujući i zapovjednika zrakoplovstva. Time se htjela poslati oštra i jasna poruka. I poslala se.

A u ozbiljnijem, varaždinskom slučaju tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije rekao ni riječi, a kamoli nekog smijenio. Isto vrijedi i za tadašnjeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića. A upravo je novoizabrani predsjednik RH u kampanji ukazivao na borbu protiv korupcije, lopovluka i tome slično!?

Predsjednički mandat Milanoviću je, moglo bi se reći, "popravni" što se tiče krađe oružja, nova (ne)prilika. I ne samo zbog toga. Jer dok je bio na čelu Vlade, gotovo nitko iz Varaždinske županije nije otišao u Zagreb, a kao veleposlanik u inozemstvo da se i ne govori.

Označeno u