Koga (ni)je briga Foto: VV arhiva / ilustracija

Koga (ni)je briga

| 13.5.2024. u 21:08h | Objavljeno u Iz moga kuta

Varteks, čiji štrajkači su izašli i na središnji varaždinski trg, ne bi se našao u nezavidnoj situaciji da pojedini dioničari ne žele sve uloženo i više, odnosno sve za sebe, dakle, bez da dio ide za tvrtku i ostale vjerovnike po istom principu.

To se vidjelo već nekoliko puta zadnjih mjeseci, odnosno godinu dana. Nakon što je radi podmirenje dugova rasprodana skoro sva imovina Varteksa, pojedini su dioničari podmetali leđa jer su ostale tek nekretnine u sjedištu tvrtke.

Iako su to stari pogoni izvan funkcije te opterećeni založnim pravima banaka i dioničara, interes za njih pokazalo je nekoliko poduzeća iz Varaždina i Čakovca, dok je Grad Varaždin bio spreman svoje potraživanje prebiti s jednom od tih nekretnina i izgraditi pristupnu cestu, što bi pozitivno utjecalo na vrijednost okolnih nekretnina. O tome se i razgovaralo pa se realizacija očekivala krajem prošle, odnosno početkom ove godine.

Međutim, prodaja nekretnina je blokirana zbog uvjeta jednog od glavnih dioničara, koji želi izvući sav uloženi novac. Poslovanje varaždinske tekstilne i modne tvrtke dosta otežavaju obveze prema bankama. Međutim, nedavno se zamalo našlo rješenje. Naime, jedna od naših najpoznatijih tvrtki za naplatu potraživanja bila je spremna otkupiti bankarska potraživanja prema Varteksu te krenuti u njegovo restrukturiranje kako bi se mogla nastaviti proizvodnja.

Međutim, tome se suprotstavio dioničar, koji je imao uvjet; pravo prvokupa na nekretninama! No, nije to sve. Nakon što je otpala opcija otkupa duga od strane agencije, već godinu dana dioničar traži način kako da sam otkupi bankarska potraživanja uz veliki popust. Tome, međutim, nije nesklona jedna banka, koja se zbog vlasništva nalazi u povoljnijoj situaciji. No, ne i druga banka, koja je u drukčijoj situaciji.

Unatoč svemu, dioničar ne gubi ambiciju. Dok se čeka hoće li i druga banka popustiti prije prijetećeg stečaja, koji ovaj i drugi suvlasnici želi izbjeći, nudi s vremena na vrijeme pozajmice za plaće i poslovanje, ali uz posebne uvjete. Jednom je to reindeksacija duga zbog inflacije pa se za 350.000 eura traži i dobije osjetno više, čak 620.000 eura, drugi put je to novac od rate SES-a, reći put se p(r)ozivaju bankari, od kojih bi neki mogli i popustiti jer su u državnoj banci pa je jasno čija je zadnja, pogotovo kad su radnici na ulici...

Ukratko, dok svi drugi u Varteksu gube ili će izgubiti barem dio uloženog, pojedinci ne odustaju od ambicija da si vrate svaki cent pa i više, tražeći da svi drugi na ovaj ili onaj način podmetnu leđa, a naročito i banke, iako su itekako bili svjesni svog rizičnog ulaganja i (ne)doraslosti situaciji ljudi koje postavljaju na čelo kompanije, bez obzira na to kako se žele prikazati u javnosti, a naročito pred preostalim zaposlenicima, koji su zbog svega toga najveće žrtve.