FOTO Marljivi i inovativni: Osvajači čak 13 medalja, nagrada i priznanja na prijemu kod župana Foto: Varaždinska županija

FOTO Marljivi i inovativni: Osvajači čak 13 medalja, nagrada i priznanja na prijemu kod župana

Varaždinske vijesti | 7.12.2023. u 14:47h | Objavljeno u Društvo

Dobitnici čak 13 nagrada, medalja i priznanja na nacionalnim i međunarodnom natjecanju okupili su se danas u Županijskoj palači u Varaždinu na prijemu kojeg je za njih organizirao župan Anđelko Stričak.

- U Varaždinskoj županiji doista imamo marljive, kreativne i inovativne građane koji ono čega se "uhvate" i realiziraju, koji imaju rezultate, a to potvrđuju nagrade koje su dobili. Današnji prijem je drugačiji jer imamo čast ugostiti dobitnike priznanja svih generacija, od srednjoškolaca do umirovljenika. Svima upućujem iskrene čestitke, ali i zahvalu što svojim trudom i radom promoviraju ne samo svoje kvalitetne proizvode i usluge, nego i Varaždinsku županiju te pronose njezino ime diljem Hrvatske i svijeta – rekao je župan Stričak.

Najmlađi osvajač medalje je David Geček, budući kuhar, učenik 3. razreda Gospodarske škole Varaždin, koji je osvojio broncu na Europskom natjecanju AEHT-a 2023. u Vilniusu u Litvi. Natjecao se u disciplini "Decathlon Cooking" s partnerom iz Nizozemske i partnericom iz Litve.

>> David Geček brončani na natjecanju ugostiteljskih i turističkih škola u Litvi

prijem_osvajaci_nagrada_medalja_prosinac_2023_2.jpg

- Na samom natjecanju nismo znali koja jela ćemo morati pripremiti, samo glavne namirnice. Pripreme su trajale dva mjeseca, a na natjecanju se pokazalo da smo u školi i restoranu Bedem napravili dobar posao – rekao je David, uz kojeg je na prijemu bila njegova mentorica Nevenka Bosilj i ravnateljica Gospodarske škole Jasminka Kelemen.

Župan mu je za osvojeno treće mjesto uručio novčanu nagradu sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije.

Odlične rezultate su ostvarili i mladi kuhari – profesionalci: Karlo Štorga iz restorana Bedem Varaždin je na 15. Danima hrvatskog kulinarstva u Osijeku postao prvak Hrvatske u kuharstvu, dok je Dinko Tomašić iz restorana Nobel Varaždin bio drugi. Odličan nastup upotpunila je Vedrana Hrastovec Sedlar iz restorana The Family Varaždin, koja je na istom natjecanju u kategoriji slastičarstvo osvojila srebro.

>> Karlo Štorga: "Kuhanje sam zavolio uz mamu i baku, počeo sam s kolačima, pa sarmom"

prijem_osvajaci_nagrada_medalja_prosinac_2023_4.jpg

Posebno emotivan bio je Stjepan Friščić iz OPG-a Štefanko, jedini mlinar u Varaždinskoj županiji koji na mlađe naraštaje prenosi ovu vrijednu tradiciju. Na svoj 80. rođendan primio je nacionalnu nagradu "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”, brončanu povelju u kategoriji "Ruralno turistički projekti".

>> Grešnoj pilnici, OPG Štefanko i Vinariji Stručić - Suncokret ruralnog turizma Hrvatske!

- Nagrada koju sam primio za mene je domet nakon kojeg dalje i bolje više ne mogu ići. Zahvaljujem svojoj obitelji, Turističkoj zajednici grada Ivanca i Varaždinskoj županiji jer svi su oni doprinijeli tome da uspijem dobiti nagradu. Ona je zapravo i velika obaveza da ne stanemo, nego da još nešto napravimo – rekao je Friščić.

prijem_osvajaci_nagrada_medalja_prosinac_2023_13.jpg

Uz njega je na prijemu bio i Izidor Gladović iz "Grešne pilnice" koji je osvojio brončani Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji "Tradicijska (ruralna) domaćinstva", kao i supružnici Sanja i Tomislav Stručić iz Vinarije Stručić, dobitnici posebnog priznanja u kategoriji "Vinski turizam".

Impresivan broj nagrada osvojio je i OPG Moravec, koji je vlasnik čak 200-tinjak medalja, od kojih su ove godine na 24. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva osvojili čak deset zlatnih i jednu srebrnu. Uz to je njihov proizvod ponovno proglašen šampionom, ovaj put "Svježi sir u vosku s biberom i češnjakom".

Izvrsne rezultate ostvarili su i supružnici Tamara i Dario iz OPG-a Pocedulić, koji su "vlasnici" najboljeg inovativnog proizvoda, Mlinaca od Varaždinske heljde, koji su na 9. Sajmu zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda proglašeni i šampionom u svojoj kategoriji, a uz to su još osvojili zlato za Kiflice od Varaždinske heljde. Na 10. izboru za najbolji OPG "Zlata vrijedan" osvojili su odlično 3. mjesto, a iz Bruxellesa su od International Taste Instituta za Heljdine krekere primili "Superior Taste Award** 2023".

>> OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana brončani na izboru najboljeg OPG-a "Zlata vrijedan"

Bojana Makar iz Agro Altere osvojila je dva zlata na 9. Sajmu zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda za Ludbreški hren s jabukom i Naribani ludbreški hren.

Tanja Tomas Jukić s istoimenog OPG-a pobijedila je pak u projektu Zelena medalja 2023. u kojem je najboljim proglašen njezin ekološki sok od kruške viljamovke.

Dominik Meštrić, vlasnik ugostiteljskog obrta "Lovac" iz Presečna kod Novog Marofa, dobitnik je statue "Zlatne ruke" s poveljom, najvišeg priznanja Hrvatske obrtničke komore, koja mu je uručena za iznimne rezultate u vođenju i poslovanju obrta.

Iz Varaždinske županije je i vatrogasac godine: Davorin Cvek je na Danima hrvatskog turizma osvojio prvo mjesto u kategoriji "Čovjek ključ uspjeha u turizmu - vatrogasac godine". Član je DVD-a Gornji Kneginec već više od 30 godina, od kojih više od 27 godina obnaša dužnost predsjednika.

>> Godišnja turistička nagrada čelniku DVD-a Gornji Kneginec

prijem_osvajaci_nagrada_medalja_prosinac_2023_11.jpg

- Ovo je nagrada koja obilježava moj rad. Vatrogastvo nije zanimanje, nego poziv - rekao je Cvek koji je bio na više od 1.000 intervencija.

Dobitnike priznanja na prijemu u Županijskoj palači ugostili su, uz župana, i resorni pročelnici Dragutin Vincek, Miroslav Huđek i Darko Majhen te direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

U nastavku pogledajte fotogaleriju s prijema: