Karlo Štorga: "Kuhanje sam zavolio uz mamu i baku, počeo sam s kolačima, pa sarmom" Foto: Luka Šalamun

Karlo Štorga: "Kuhanje sam zavolio uz mamu i baku, počeo sam s kolačima, pa sarmom"

| 4.12.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Član regionalnog tima na Svjetskom kulinarskom kupu 2018. u Luksemburgu i bronca za “hladni stol”, treće mjesto na međunarodnom školskom natjecanju u Italiji 2019., bronca 2020. kao pomoćnik u nacionalnom seniorskom timu na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, 2022. član nacionalnog tima na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu i ponovno bronca u kategoriji “hladni stol”.

To su nagrade koje je Karlo Štorga iz Presečnoga kod Novog Marofa osvojio samo do ove godine, a ni u 2023. nije stao - u veljači je predstavljao Hrvatsku na natjecanju za mlade kuhare Hans Bueschkens Young Chefs Challenge u Riminiju te je osvojio broncu, uspješan je bio i u ožujku na 16. Zlatnoj nimfi u Varaždinu, a krajem studenoga na Danima hrvatskog kulinarstva u Osijeku, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari, zasluženo je ponio naslov državnog prvaka u kuharstvu!

Impresivan je to niz za bilo kojeg kuhara, a kamoli za 21-godišnjeg mladića, kuhara u varaždinskom restoranu Bedem.

- Natjecali smo se u tri kategorije - izlaganje svečanog menija od pet slijedova i četiri vrste finger-fooda, zatim dva glavna jela sa zadanim temama tuna i janjeći kotlet, te “Mystery box”, odnosno priprema menija od tri slijeda s namirnicama koje smo dobili tek uoči ulaska u kuhinju – opisao nam je Karlo zahtjevan put do naslova državnog prvaka.

Brojna nacionalna i međunarodna natjecanja i nagrade tijekom školovanja i rada u restoranu od velikog su značaja u kuharskoj karijeri.

- Puno znače takva priznanja, i osobno, ali i zato što pridonose ugledu samog restorana u kojem radite. I gosti u restoranu drugačije gledaju na to. Na tim natjecanjima konkurencija je jaka, ali donose nam i nova iskustva, jer uvijek učimo od drugih kuhara, dijelimo neke kuharske “tajne”, pomažemo jedni drugima kad treba. Zbog toga i idemo na natjecanja, zbog novih iskustava, stjecanja novih vještina i izgradnje novih poznanstava. Jesmo konkurencija, ali smo i prijatelji – istaknuo je ovaj skroman i simpatičan mladi kuhar, koji je lani dobio i priznanje Turističke zajednice grada Varaždina “Čovjek - ključ uspjeha u turizmu”...

Zašto je zavolio kuhanje i koji su mu planovi za dalje pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...