FOTO: Kako prijaviti projekt na interaktivnoj radionici u Petrijancu Foto: Općina Petrijanec

FOTO: Kako prijaviti projekt na interaktivnoj radionici u Petrijancu

| 25.2.2020. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U suorganizaciji Općine Petrijanec i Ureda za udruge Vlade RH, kao nacionalne kontakt točke programa „Europa za građane 2014-2020”, u društvenom domu u Petrijancu u ponedjeljak, 24. veljače 2020., održana je interaktivna radionica za potencijalne prijavitelje programa kako bi im se pomoglo u pripremi što kvalitetnijih prijedloga na predstojećim natječajima.

- Cilj radionice je da kontakt točka programa „Europa za građane” tj. Ured za udruge Vlade RH sudionicima približi prioritete i ciljeve programa te ih nauči kako prijaviti projekt u tehničkom smislu i kako ga razviti u programskom smislu - naglasila je Željka Markulin iz vladinog Ureda za udruge RH.

Objasnila je kako je postupak prijave nešto jednostavniji nego na klasične EU fondove poput ESF natječaja.

- Ovo je centralizirani program Unije za koji postoji centralizirani portal na kojem se kompletno online prijavljuje projektni prijedlog i svi su potrebni podaci već u sustavu prije same prijave. Varaždinska županija je od 2014. do 2018. godine dobila desetak projekata i time je na prvom mjestu u ovom razdoblju koje smo dosad mogli analizirati - istaknula je Markulin.

Europa za građane prvi je europski projekt koji je Općina Petrijanec dobila, istaknuo je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

- U rujnu 2017. godine prijavili smo projekt „Europa za građane” s Općinom Destrnik iz susjedne Slovenije i tada nam je bilo odobreno pet tisuća eura bespovratnih sredstava za organizaciju događaja održanih tijekom Dana općine u Petrijancu 2018-e godine - rekao je načelnik te dodao kako su potom nastavili s uspješnim prijavljivanjem projekata.

Zajedno s Općinom Destrnik prijavili su još jedan projekt u rujnu 2019-e godine u sklopu cjeline 2 „Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje“, vrijedan 10 tisuća eura, a provodit će se tijekom ovogodišnjih Dana općine Petrijanec.

- Na taj način povukli smo dodatna sredstva iz EU fonda i rasteretili proračun. U projektu je riječ o jačanju i socijalizaciji osoba s invaliditetom i marginaliziranih skupina osoba koje su u tzv. nepovoljnom položaju u odnosu na ostale članove društva - naglašava načelnik Posavec.

Na radionici sudjelovali su zamjenik načelnika Općine Cestica Žarko Rodeš, zamjenik načelnika Općine Sračinec Krunoslav Lukačić, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Primjere dobre prakse kod prijave projekta „Europa za građane 2014-2020” prezentirali Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec sa projektom  „Jednaka MOneta Za jEdnake mogućnoSti“ vrijednosti 10,080.00 EUR i domaćin, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, sa projektom „ALL IN for Social Inclusion (ALL-IN)“ vrijednim također 10,080.00 EUR.

U sklopu programa Europa za građane u Hrvatskoj je tijekom 2019. za financiranje odabrano 12 projekata ukupnog iznosa 411,765.00 EUR (40% više sredstava nego u 2018.) a osim navedenih uspješno ocjenjenih projekata iz Maruševca i Petrijanca, iz Varaždinske županije su odobreni još projekti Gradu Ludbregu „MINORITIES – ADDED VALUE OF EU“ vrijednosti 22,175.00 EUR i Općini Sračinec „Stabilna poLitička I ekOnomska zajedNica“ vrijednosti 10,080.00 EUR te u mjeri 2.2. Umrežavanje gradova Pučkom otvorenom učilištu Varaždin „GETting to Active CITizenship in Europe“ vrijednosti  100,800.00 EUR.