Sa čak 200 kg eksploziva htio se riješiti konkurenta u prodaji droge na području Varaždina

vv | 24.10.2019. u 07:49h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što je prošli tjedan u PU varaždinskoj rečeno da je, nakon krim obrade osmero uhićenika, spriječen pokušaj likvidacije u varaždinskom narko miljeu te pokazano zaplijenjeno oružje, eksplozivne naprave i droga, varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) donijelo je četiri rješenja o provođenju istrage protiv šestero osoba. Naime, osnovano se sumnja da su 51-godišnjak, 62-godišnjak, 59-godišnjak, 25-godišnjak, 23-godišnjak i 55-godišnjak počinili devetnaest kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, četiri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, kao i poticanje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

-Postoji osnovana sumnja da su svi okrivljenici od travnja do listopada ove godine u više  navrata međusobno jedni od drugih kupovali i prodavali te prodavali drugim osobama heroin, MDMA–ecstasy, amfetamin i marihuanu. Također, osnovano se sumnja da je 51-godišnjak od lipnja do kolovoza ove godine u više navrata nagovarao 25-godišnjaka da se riješi konkurenata u prodaji droge na području Varaždina tako da postavi 200 kg eksploziva ispod njihovih osobnih automobila te mu davao upute o načinu postavljanja i daljinskog aktiviranja eksplozivnih naprava, navodi ODO, dodajući da postoji i sumnja kako je 59-godišnjak tijekom srpnja u osam navrata kontaktirao jednu osobu i dogovarao nabavljanje eksploziva radi sastavljanja eksplozivnih naprava, koje je trebao predati 51-godišnjaku.

Nadalje, postoji osnovana da je 51-godišnjak u travnju kupio od 62-godišnjaka pištolj i preprodao ga drugoj osobi, kao i da je 62-godišnjak u svojoj kući u okolici Ivanca držao veću količinu dijelova raznog oružja te više od 2.400 komada raznog streljiva, kao i više od 1,3 kg droge marihuane radi daljnje prodaje. Uz to, sumnja se da su 55-godišnjak i 25-godišnjak u kućama u Varaždinu i okolici držali više od 350 g droge amfetamin radi daljnje prodaje.
Sutkinja istrage prihvatila je prijedloge državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor 51-godišnjaku, 62-godišnjaku, 59-godišnjaku i 25-godišnjaku zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i sudionike u istrazi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.