Optužnica zbog predoziranja M.M. još 2014.- okrivljeni D.D. u međuvremenu - nestao

vv | 8.2.2019. u 12:18h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog osnovane sumnje da je omogućio trošenje droga na štetu M.M., koja je preminula nakon što je konzumirala tablete Heptanon tijekom noći s 18. na 19. kolovoza 2014. u njegovoj podstanarskoj sobi, Županijski je sud potvrdio optužnicu protiv D. D. iz Varaždina.
Braniteljica okrivljenika po službenoj dužnosti smatrala je da se na temelju svih prikupljenih dokaza ne može s dovoljno sigurnosti zaključiti da bi okrivljeni počinio kazneno djelo za koje se tereti. Naime, obrana smatra da sama činjenica što je oštećeni u inkriminiranom periodu bila u društvu s okrivljenim nije dovoljna da bi se mogla utvrditi uzročna veza i da bi se moglo zaključiti da je upravo okrivljeni s namjerom dao oštećenoj tablete metadona, nakon čega je uslijed predoziranosti umrla.

Nasuprot tome, zamjenik ŽDO u Varaždinu naglasio je da prema utvrđenom činjeničnom stanju postoji dovoljno osnovana sumnja za potvrđivanje optužnice u odnosu na okrivljenog. Naime, da je temeljem više provedenih medicinskih i toksikoloških vještačenja, nedvojbeno utvrđeno da je oštećena umrla uslijed prevelike konzumirane doze metadona, a da je vrijeme smrti nedvojbeno boravila u podstanarskoj sobi okrivljenika, što je utvrđeno, kako medicinskim vještačenjem, tako i obranom samog okrivljenika i iskazima svjedoka, iz čega slijedi da su okrivljenik i oštećenica bili zajedno u njegovoj podstanarskoj sobi od ranih večernjih sati 18. kolovoza. Također da je nesporna činjenica da je upravo okrivljena osoba, koja se u kritično vrijeme nalazila na metadonskoj terapiji i dobivala tablete za odvikavanje i da je okrivljeni posjedovao tablete metadona koje je u više navrata dobivao u razdoblju od nekoliko dana prije inkriminiranog događaja. Zamjenik ŽDO je naveo da, ako se povežu sve navedene činjenice, slijedi jasan i logičan zaključak, da je upravo okrivljeni dao oštećenoj tablete, uslijed kojih je nastupila njezina smrt.

Optužno vijeće na kraju je zaključilo da je optužnica osnovana, odnosno da iz do sada provedenih materijalnih i personalnih dokaza, i to naročito iskaza samog okrivljenika, iskaza saslušanih svjedoka te prikupljene medicinske dokumentacije za okrivljenika i oštećenu, a posebno sudsko-medicinskog, kemijsko-toksikološko vještačenja te dopune vještačenja, proizlazi osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kazneno djelo za koje se tereti.

Sjednici optužnog vijeća održanoj 24. siječnja nije pristupio okrivljenik, niti je na nju  uredno pozvan. Naime, uvidom u JRO MUP RH utvrđeno je da okrivljenik ima prijavljeno prebivalište u Varaždinu, a iz stanja spisa proizlazi da je boravio na adresi Prenoćišta za beskućnike u Varaždinu. Međutim, niti na jednoj od tih adresa više nije dostupan. Stoga je sud od PP Varaždin zatražio i dobio podatak da je okrivljenik zadnji puta boravio u Prenoćištu 7. srpnja 2017. te mu je 17. kolovoza 2017. rješenjem CSS Varaždin prestalo pravo smještaja u Prenoćištu. Okrivljenik ima izrečenu mjeru obveze redovitog javljanja PP Varaždin svakog drugog ponedjeljka, međutim ne pridržava se izrečene mu mjere, iako je s istom upoznat. PP Varaždin trenutno je nepoznata adresa okrivljenika.