Isprika osumnjičenom za pokušaj ubojstva i njegovoj obitelji, kao i čitateljima

Napisao/la: -

U vezi pucnjave u vikend naselju kod Vularije, Varaždinske vijesti su svom tjedniku, a posebice na svom internetskom portalu, objavile više izvještaja i vijesti. Tako smo, uz ostalo, izvijestili da je pritvoren osumnjičeni za pokušaj ubojstva 28-gdišnjaka, a zatim i da je okrenuta istraga protiv njega jer se sumnja da je ispalio četiri hica u 28-godišnjaka.

Upravo u tim vijestima, objavljeni na portalu, naveli smo puno ime i prezime osumnjičenog, kao i njegovu fotografiju, a nakon toga javili smo se i u njegovu obitelj kako bismo dobili „drugu stranu“, budući da je obitelj 28-godišnjaka već izašla u javnost.
Osim što nam je ukazano da izjavu nije moguće dobiti zbog opravdanog, pravnog razloga, od nas je zatraženo da uklonimo ime i prezime te fotografije člana obitelji osumnjičenog za pokušaj ubojstva, kao i da objavimo ispriku zbog njihove objave jer smo time, kako nam je rečeno, narušili ugled kako osumnjičeniku, tako i članovima njegove obitelji, budući da smo „prekoračili prihvatljivo izvještavanje“.

Pri tome nam je ukazano na Zakon o zaštiti osobnih podataka, kao i Zakon o medijima. Međutim, dok o mogućem kršenju Zakona o zaštiti osobnih podataka očekujemo odgovor od nadležnog tijela, valja ukazati da Zakon o medijima ne poznaje „prekoračenje prihvatljivog izvještavanja“, već jamči slobodu medija i izražavanja, ali uz određena ograničenja, kao što su uvažavanje osobnosti, privatnosti i dostojanstva.

Tko u poglavlju Zaštita privatnosti stoji da „svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti“, kao i da „osoba koja obavlja javnu službu ili dužnost ima pravo na zaštitu privatnosti, osim u slučajevima koji su u vezi s javnom službom ili dužnosti koju osoba obavlja“, odnosno da „osoba koja svojim izjavama, ponašanjem i drugim djelima u vezi s njezinim osobnim ili obiteljskim životom sama priv¬lači pozornost javnosti ne može zahtijevati istu razinu zaštite privatnosti kao drugi građani“.
Isto tako propisano je da „nema povrede prava na zaštitu privatnosti ako u pogledu informacije prevladava opravdani javni interes nad zaštitom privatnosti u odnosu na djelatnost novinara ili na informaciju“, dok o „povredi slobode izražavanja i slobode medija odlučuje sud“

Kako bi dokazali da nam nije nam bila namjera narušiti ničije dostojanstvo, ugled i čast, niti pak narušiti presumpciju nevinosti, a posebice kako bismo izbjegli (još jedan) mogući, višegodišnji postupak tijekom kojeg bi dokazivali da nismo prekršili niti jedan zakon pa ni kodeks, postupili smo sukladno traženju obitelji osumnjičenog, kojoj se ispričavamo na objavi imena, ali i čitateljima što smo ih uskratili za točnu informaciju o identitetu osumnjičenika do koje smo došli iz više izvora, među kojima je i katastar u kojem se jasno vide vlasnici vikendica kod Vularije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.