Unatoč pada broja zaraženih, ništa od ukidanja mjera: slijedi konačan pad sektora ugostiteljstva?

Napisao/la: vv / -

Procurili su prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma, navodi Nacionalna udruga ugostitelja.  

Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele, koji su ionako otvoreni. Otvaranje restorana planira se za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana kasnije otvorili bi se caffe barovi s mogućnošću posluživanja isključivo na terasama.

-Po svemu iznesenom, Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama, bez uključivanje struke u definiranje akcijskog plana otvaranja, presuditi sektoru ugostiteljstva, navodi Nacionalna udruga ugostitelja.

Ovakav scenarij neprihvatljiv je Nacionalnoj udruzi ugostitelja koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se i na KOJI način treba činiti kako bi se s epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze.

-Stavljanje u neravnopravan položaj subjekata iz istoga sektora, tek na temelju njihova imena, možda bi se činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas, kada smo dužni obrazložiti i argumentirati naše stavove nepobitnim činjenicama kao rezultat ozbiljnih studija i analiza. U Udruzi ozbiljno shvaćamo položaj jedinog pravog predstavnika struke i mjesecima pokušavamo amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera. Iznenađuje nas ovakav pristup nakon svega što smo prošli u posljednja dva mjeseca, navodi Nacionalna udruga ugostitelja.

Od prvog dana primjene Odluke Stožera koja je označila drugi lockdown sektora ugostiteljstva, Udruga apelira i nudi rješenja na sve uočene nedostatke odluke pa vjeruje da će i USRH, sukladno najavama, krajem mjeseca razmotriti iste.

-Mjesecima se Nacionalna udruga ugostitelja spominje kao partner u dijalogu Stožera civilne zaštite, obećava se kvalitetna komunikacija i konzultacija prije donošenja odluka. U jednom smo se trenutku i obuzdali od kritiziranja Stožera kako bismo im smanjili teret koji nose na leđima i na taj način omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u nadi kako će one ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve relevantne parametre i čimbenike koji imaju utjecati na donošenje odluka. No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo, jer za razliku od HOK-a i HGK-a čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra, navodi Nacionalna udruga ugostitelja

Čelnici Nacionalne udruge ugostitelja, predsjednik Marin Medak i potpredsjednik Vedran Jakominić su nakon ovakvog raspleta bili primorani podnijeti neopozive ostavke na svoje pozicije. Smatraju da je nastavak monologa od strane Stožera bez glasa struke čisti iskaz nepovjerenja prema svima čija se prava ograničavaju njihovim odlukama.

-Kao netko tko zna kakvo je stanje na terenu, u kakvom strahu i neizvjesnosti žive naši kolege i kao netko čija budućnost i gola egzistencija također vise o najtanjoj niti, postaje sve teže uvjeravati stotine, čak i tisuće kolega ugostitelja kako Stožer zna što radi i djeluje u najboljoj namjeri. Mi smo legalisti, poštujemo zakon i pridržavamo se svim mogućih propisanih mjera, ali ovim putem pozivamo na novi dijalog, na pružanje jednakih uvjeta i šansi za preživljavanje svima, kako bismo možda ulovili i posljednji vlak koji može spriječiti da dođe to toga da se dijalog za stolom zamijeni onim na ulici, kakvom svjedočimo posljednjih dana u Italiji, Austriji, Poljskoj i drugim zemljama Europe, navodi Nacionalna udruga ugostitelja.

Jelena Tabak  od danas vodi ovu udrugu nakon ostavke Marina Medaka.

-Osnovni problem moga povlačenja i povlačenja Vedrana Jakominića je to što su nas građani počeli percipirati kao političku oporbu a ne glas struke. Osobno se ne namjeravam nikada baviti politikom. Zato smo se odlučili povući s tih mjesta u nadzorni odbor. Napravili smo kvalitetnu strukturu Udruge a novo vodstvo je tu od samog početka i upućeni su u sve probleme. Mene je posebno pogodilo to što Nacionalni stožer civilne zaštite uopće ne vodi zapisnike sastanaka. Tako da odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata uopće nema zapisnik a odlučuje o sudbini desetke tisuća ljudi i njihovih obitelji. Model obeštećenja nije funkcionalan niti je upotrebljiv“, ističe Marin Medak, koji je kao porazan otkrio podatak da je do sada predano 119 zahtjeva za obeštećenje umjesto realno potrebnih 20-ak tisuća.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.