Nakon nesreće HŽ obećao polubranike na pružnom prijelazu u Cehovskoj, ali kada?

| 9.12.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

HŽ Infrastruktura i Končar Inženjering za energetiku i transport potpisali su u svibnju ugovor kojim će se nabaviti i ugraditi oprema za osiguranje 49 željezničko-cestovnih prijelaza i jednog pješačkog prijelaza preko pruge na 50 lokacija, a željezničko-cestovni prijelaz Brezje u Varaždinu jedan je od njih. Doznajemo to u HŽ Infrastrukturi, koja najavljuje da će radovi vrijedni 1,4 milijuna kuna, koji se financiraju u sklopu projekta Svjetske banke „Održive hrvatske željeznice u Europi“, započeti još ovog mjeseca, dok se njihov završetak planira krajem 2020. godine, kada bi uz prugu u Cehovskoj ulici trebala biti postavljena svjetlosno-zvučna signalizacija i polubranici.

A da je već bio osiguran željezničko-cestovni prijelaz u Brezju, koji je vrlo nepregledan, prošlog utorka oko 19.30 sati zacijelo ne bi došlo do naleta vlaka na osobno vozilo u kojem je smrtno stradao 62-godišnji B.Š. Ova, druga ovogodišnja žrtva na željezničko-cestovnim prijelazima u Varaždinskoj županiji i šesta ukupno u prometu, kako su izvijestili iz PU varaždinske, nije se zaustavila na prometni znak obaveznog zaustavljanja. Međutim, policija je isto tako navela da prijelaz nema uređaja za zatvaranje prometa i davanje znakova, koji najavljuju približavanje vlaka. A to je zatraženo, i to više puta.

- PU varaždinska je u svezi željezničko-cestovnog prijelaza u Cehovskoj ulici u Varaždinu od 2015. godine u pet navrata putem dopisa HŽ Infrastrastukturi. ukazivala na potrebu dodatnog osiguranja predmetnog željezničko-cestovnog prijelaza postavljanjem branika ili polubranika i svjetlosno-zvučnih znakova za označavanje prijelaza ceste preko željezničke pruge. I Grad Varaždin tražio je dodatno opremanje predmetnog željezničko-cestovnog prijelaza Brezje, kojim povodom je zaprimljen odgovor da je sanacija u planu investicija u 2018. i 2019. godini, veli Predrag Benčić, načelnik PU varaždinske.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti