Prijelaz u Cehovskoj još uvijek bez polubranika, nadležna agencija nije ni zaprimila zahtjev Foto: Krešimir Đurić

Prijelaz u Cehovskoj još uvijek bez polubranika, nadležna agencija nije ni zaprimila zahtjev

| 24.2.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Više od godinu dana prošlo je od početka radova na postavljanju svjetlosno-zvučne signalizacije i polubranika na željezničko-cestovnom prijelazu (ŽCP) u Cehovskoj ulici u Varaždinu, no oni još uvijek nisu u funkciji.

Na taj su problem ponovno ukazali građani iz varaždinskog 7. mjesnog odbora, a spomenut je i na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak.

>> Tko blokira puštanje u rad rampe na pružnom prijelazu u Cehovskoj?

>> Čehok o rotorima, Cehovskoj, brzom internetu, Ritzu, Bombellesovoj cesti...

Krajem siječnja iz HŽ Infrastrukture odgovorili su nam da je "u tijeku ishođenje uporabnih dozvola od strane nadležnog upravnog odjela Grada Varaždina i Agencije za sigurnost željezničkog prometa", stoga smo na te adrese uputili upit jesu li dobili zahtjev vezan uz puštanje ŽCP-a u uporabu.

>> Pružni prijelaz u Cehovskoj: Radovi počeli prije godinu dana, čeka se - uporabna dozvola

- Agencija za sigurnost željezničkog prometa nije zaprimila zahtjev za puštanje u uporabu ŽCP Brezje u Cehovskoj ulici u Varaždinu, pa samim tim nije ni započela proces provjere/ocjene koji prethodi izdavanju odobrenja za puštanje u uporabu ovog infrastrukturnog podsustava - odgovorili su nam danas iz Agencije, dodavši da će po zaprimanju zahtjeva započeti postupak provjere/ocjene dostavljene dokumentacije (uz zahtjev) te, ako budu ispunjeni svih sigurnosni zahtjevi, donijeti odobrenje sukladno Zakonu o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava i "Vodiču za podnošenje zahtjeva za izdavanje odobrenja za puštanje u uporabu infrastrukturnih podsustava".

- O ovome ćemo obavijestiti HŽ-Infrastrukturu kao odgovornog upravitelja infrastrukture koji je nadležan za dostavu zahtjeva za puštanje u uporabu predmetnog ŽCP-a, tj. dijela signalno-sigurnosnog i prometno-upravljačkog podsustava - dodali su iz Agencije.

Odgovor iz Grada Varaždina na pitanje jesu li oni zaprimili zahtjev vezan uz puštanje ŽCP-a u uporabu objavit ćemo kad ga dobijemo.

Podsjetimo, krajem 2019. iz PU varaždinske odgovorili su nam da su od 2015. godine u pet navrata putem dopisa HŽ Infrastrastukturi ukazivali na potrebu dodatnog osiguranja željezničko-cestovnog prijelaza u Cehovskoj postavljanjem branika ili polubranika i svjetlosno-zvučnih znakova za označavanje prijelaza ceste preko željezničke pruge, budući da je taj prijelaz detektiran kao opasan, a na njemu su se dogodile i nesreće sa smrtnim ishodom.

- I Grad Varaždin tražio je dodatno opremanje predmetnog željezničko-cestovnog prijelaza Brezje, kojim povodom je zaprimljen odgovor da je sanacija u planu investicija u 2018. i 2019. godini - napomenuli su tada iz policije.

>> Posavec: "Gospodo iz HŽ-a, koliko se još života mora izgubiti da bi se zaštitio prijelaz u Cehovskoj?"

>> Nakon nesreće HŽ obećao polubranike na pružnom prijelazu u Cehovskoj, ali kada?