PČELARSTVO U obitelji Kotiščak iz Sesveta Ludbreških tradicija pčelarenja dulja od stoljeća

| 6.8.2018. u 16:39h | Objavljeno u Aktualno

U obitelji Kotiščak iz Sesveta Ludbreških, u kojoj je tradicija pčelarenja dulja je od stoljeća, sezona vrcanja meda tek se zahuktala. Josip Kotiščak (38) četvrta je generacija pčelara u obitelji - posao koji je započeo još njegov pradjed s pletenim košnicama dok modernizirao i uzdigao na današnju razinu otac Ivan te majka Danica.

- Sveukupno, roditelji s bratom i ja, imamo više od 400 košnica, ali od toga je mojih 170. U pčelarstvu sam od malena, a vlastiti OPG sam registrirao prije 10-ak godina. Iako si međusobno pomažemo, na tržištu nastupamo odvojeno - navodi Josip koji je u posao uključio suprugu Ivanu (32) ekonomisticu, koja je zavoljela uz supruga pčele pa mu pomaže u svemu.

DSC_9893.jpg

Kako bi opstali na tržištu koje traži različite vrste kvalitetnog meda isključivo se bave selećim pčelarstvom.

- U potrazi za kvalitetnim peludom često, recimo svakih 20 dana, vozimo pčele na put dug i do šest sati. Selimo pčele po svim krajevima Hrvatske od Hrvatske Kostajnice, Udbine, Vinkovaca, Virovitice...jer je stacionarno pčelarstvo slabo prihodovno, a nama su pčele jedini izvor prihoda - objašnjava sugovornik, dodajući da na taj način mogu proizvoditi čiste i različite vrste meda, što se posebno cijeni. Da je med obitelji Kotiščak kvalitetan dokazuju i brojna priznanja i nagrade.

- Često sudjelujemo na raznim natjecanjima u zemlji i izvan nje. Baš sada pripremamo med za natjecanje u Sloveniji, a dobitnici smo 20 nagrada od drugog mjesta na svjetskom natjecanju te osvajanja titule šampiona Hrvatske 2013. godina s medom od bagrema - nabraja sugovornik.

Inače, obitelj, tržištu koje to i zahtjeva, nudi šest vrsta meda od bagrema, cvjetnog meda, metvice, kestena, suncokreta, vrijesa, ali i amorfe koja, kako kaže sugovornik, medi svakih pet godina.

Cijeli tekst o ovoj vrijednoj obitelji pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u