Od 1. travnja skuplje pušimo i pijemo, ali se jeftinije vozimo i grijemo

vv | 31.3.2020. u 20:04h | Objavljeno u Aktualno

S početkom travnja cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a poskupjet će i alkoholna pića i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića, sukladno prošlomjesečno odluci Vlada, koja je prihvatila tri uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode: uredbu o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, uredu o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića.

U Ministarstvu financija su pije korona krize procjenjivali da će državni proračun na temelju povećanja trošarina na duhanske prerađevine i proizvode ove godine dobiti dodatnih 400 milijuna kuna, alkoholna pića  30,3 milijuna kuna, a bezalkoholna pića dodatnih 64 milijuna.

No,  nije sve tko crno. Naime, cijena goriva na benzinskim crpkama od ponoći je dodatno pala. Benzin je pojeftinio za prosječno 26 kuna po punom spremniku od 50 litara.

Uz to, od prvog dana travnja manje će se plaćati za grijanje prirodnim plinom. Arem neki. Tako je Ivkom plin obavijestio svoje potrošače da su u prosjeku nove cijene 5,86% niže u odnosu na dosadašnje.