Obitelj Kefelja na svojem OPG-u brine o stotinjak košnica te proizvodi i med od kadulje

Jelena Šaško | 27.11.2017. u 17:39h | Objavljeno u Aktualno

Da je život pčela vrlo zanimljiv jer svaka pčela od rođenja ima svoj “zanat”, saznali su mališani dječjeg vrtića „Zeko“ iz Trnovca Bartolovečkog gdje je održana radionica na temu “medeni“ doručak, koju su vodili članovi obiteljskog gospodarstva Kefelja te predsjednik pčelarskog društva Varaždin Goran Danko.

Zahtjevan hobi

Naime, Varaždinka Barbara Kefelja (37) pokraj svog oca zaljubila se u pčelarstvo prije desetak godina, dok se njezin otac Josip (65) ovim profinjenim, i u jednu ruku vrlo složenim hobijem bavi već 30-ak godina.

- Od malena sam pokraj oca učila o pčelama. Vrlo je teško postati pčelar ako ne znaš biologiju pčela.Trebalo mi je pet godina da bih znala što napraviti kad se nađeš ispred otvorene košnice, kako postupiti i sl. Još uvijek se učim i smatram se samo pomoćnim radnikom ocu koji je, ipak, glavni majstor u obitelji, veli Barbara.

Obitelj Kefelja na svom OPG-u, gdje brine o stotinjak košnica, proizvodi med od bagrema, kestena ili livade, a jedini u ovome kraju imaju u ponudi i med od kadulje, budući da imaju nekoliko košnica na otoku Pagu gdje ova biljka obitava. Osim meda, nude i ostale proizvode od pčela pa izrađuju od pčelinjeg voska različite figure, nude med u saću, matičnu mliječ, cvjetni prah te propolis.

- Razlikujemo se od drugih jer se ne baziramo isključivo na proizvodnju meda budući da je od same prodaje meda teško preživjeti. Zato imamo dodatne proizvode od meda koji su danas dosta popularni. Recimo imamo cvjetni prah koji ima iznimno visoku kvalitetu, što se tiče zdravlja, i matičnu mliječ - objašnjava sugovornica, dodajući da se samo od pčela ne može živjeti pa im je ovo dodatna zarada

 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u