Investicije u Varaždinu: Ide UPU za uređenje zone VIS Konfekcije Foto: VV arhiva / ilustracija

Investicije u Varaždinu: Ide UPU za uređenje zone VIS Konfekcije

| 8.1.2022. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon POS-ovih zgrada i stambenog kompleksa tvrtke Marlex-Investa, naselje Vilka Novaka na istoku grada dobit će vjerojatno nove investitore.

Vlasnici “VIS Konfekcije” uputili su Gradu Varaždinu zahtjev za izradu Urbanističkog plana uređenja zone “VIS Konfekcija” kako bi se umjesto bivše industrijske zone na tom prostoru omogućila izgradnja novog stambenog naselja. U Gradu se do 16. siječnja provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u sklopu koje je javnosti dostupan Nacrt Odluke o izradi UPU-a “VIS Konfekcija” i na koji se mogu priložiti mišljenja, primjedbe i prijedloge.

>> U tijeku savjetovanje o izradi urbanističkog plana uređenja zone "VIS Konfekcija"

UPU u roku od 6 mjeseci

- Osnovni je cilj omogućiti urbanu preobrazbu industrijskog kompleksa u stambeni kvart s pratećim sadržajima i zelenim površinama te s optimalnom prometnom povezanošću s postojećim stambenim sustavom - pojašnjavaju u Gradu Varaždinu, na čijim se internetskim stranicama mogu naći Nacrt i drugi materijali vezano za javno savjetovanje.

Donošenje UPU-a inicirali su vlasnici i korisnici prostora VIS Konfekcije, koji ujedno snose i troškove njegove izrade, a cijela bi procedura trebala završiti u roku od šest mjeseci, pri čemu je rok za izradu nacrta Konačnog prijedloga 20 radnih dana od izrade Izvješća o javnoj raspravi.

Obuhvat urbanističkog plana uređenja odnosi se na prostor “VIS Konfekcije” ukupne površine od 1,9 hektara, a za koji je GUP-om planirana mješovita namjena M i za koji se primjenjuje oblik korištenja 3A – promjena namjene, rekonstrukcija i nova gradnja. Riječ je o četiri katastarske čestice od kojih je najveća ona pod brojem 15811, od 17.231 četvornih metara, dok preostale tri susjedne čestice; 16827, 15809 i 3629/15, zajedno imaju 1.765 kvadrata.

2021-12-29_katastar_vis_konfekcija.jpg

Katastarske čestice koje idu u prenamjenu

Taj je prostor sa sjevera i istoka omeđen Svilarskom ulicom, južno je ulica grada Koblenza, a zapadno prostor graniči s tvrtkom VIS Promotex. Na tom se prostoru trenutno koristi samo skladište i uprava, dok se pogoni bivše tvornice ne koriste.

Zgrade, kuće i parkovi

Prilikom urbanističkog planiranja upućuje se razraditi kombinaciju predložene dvije varijante na način da se u zapadnom dijelu prostora predvidi izgradnja višestambenih zgrada (stambeno-poslovnih) uz postupno ograničenje visine, a u istočnom dijelu izgradnja višeobiteljskih kuća. Također je potrebno osigurati dovoljno prostora za javne sadržaje, dječja igrališta, šetnice i park.

ulica_grada_koblenza_varazdin.jpg

Prostor VIS Konfekcije iza stare ograde trebao bi biti pretvoren u stambeni kvart

- Inicijativa će se kroz izradu UPU-a ‘’VIS Konfekcija’’ analizirati i valorizirati s osnova planskih pokazatelja i urbanističkih parametara, parametara zaštite prostora, okoliša, prometa i infrastrukture te dr. UPU-om ‘’VIS Konfekcija’’ razradit će se uvjeti i način gradnje višestambenih/višeobiteljskih/poslovnih građevina s pratećim sadržajima, prometnu povezanost, razviti zelene parkovne površine, kao i dati mogućnost prometnog povezivanja cjelokupnog prostora u cjelinu - stoji u Nacrtu.

ulica_grada_koblenza_varazdin_2.jpg

U nastavku ulice već su nikle POS-ove zgrade i stambeno naselje Marlexa

Direktorica VIS Konfekcije Milica Čengić kaže da zasad ne otkrivaju daljnje planove za izgradnju novog stambenog kvarta dok se ne realizira sve vezano za UPU. S obzirom na to da su među vlasnicima susjednih parcela i neka poznata imena varaždinskih poduzetnika, za očekivati je da će u ovom dijelu grada sličnih inicijativa za urbanističkim planiranjem radi izgradnje stambenih zona biti i dalje.

Milica_Cengic_Vis_Konfekcija.jpg

Direktorica VIS Konfekcije Milica Čengić

Dodatni poticaj investitorima na istoku grada trebalo bi biti i konačno riješavanje jednog od glavnih prometnih problema toga dijela grada, a to je prijelaz preko Kućanske rampe.