Čelnica SHU-a o inicijativi "67 je previše": "Potpisa ima dovoljno, očekujemo raspisivanje referenduma" Foto: Varaždinske vijesti

Čelnica SHU-a o inicijativi "67 je previše": "Potpisa ima dovoljno, očekujemo raspisivanje referenduma"

IHR/Varaždinske vijesti | 15.5.2019. u 10:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Dosad brojimo već preko 700.000 potpisa, dakle brojka je dvostruko veća od potrebne tako da bez obzira koliko Vlada pokušala smanjiti broj prikupljenih potpisa sigurno neće uspjeti toliko da ne bude dovoljno. Svi koji smo bili na štandovima jasno smo upozoravalli građane da jasno pišu velikim tiskanim slovima kako Vlada ne bi imala posla i doista, svatko tko je davao popis znao je što čini. U inicijativi "67 je previše" smo sigurno uspjeli, no bojimo se opstrukcije. Zakon je već donesen tako da lošije ne može biti tako da očekujemo njegovu izmjenu. Jedini problem koji može naići, a ne bi bilo prvi put je da upravo Ustavni sud koji je već jednom po pitanju monetizacije proglasio pitanje neustavnim, no to je na neki način standardna praksa Ustavnog suda. Sigurno je da sindikati neće dozvoliti da se volja građana ne uvažava – poručila je jučer u Varaždinu Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja.
Šprem ne dvoji da je potpisa za raspisivanje referenduma dovoljno, ali su spremni na moguće opstrukcije.
- Potpisa je sigurno dovoljno. U tijeku su pregledi bilježnica i očekujemo da bi referendum mogao biti raspisan u rujnu. To je načelno naš zahtjev, no Vlada je ta koja će odlučiti – poručila je Šprem na skupu članova SHU-a Varaždinske županije na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

IMG_20190514_182408.jpg

Članovi sindikata raspravljali su o pregovorima osnovici plaće, koeficijentima, pravilnicima, zbrinjavanju viškova, zabrani zapošljavanja, no čelnica SHU-a članovima sindikata predstavila je i projekte u koje je uključen SHU uz pomoć svojih europskih partnera. Uz Šprem, na skupu su bili Dajana Krnek i Luka Hoić, pravni savjetnici i Irena Greblički, voditeljica zagrebačkog SHU-a.

Šprem se osvrnula i na kurikularnu reformu "Škole za život" koja se provodi i u pet škola u Varaždinskoj županijji, a od jeseni u cijeloj Hrvatskoj.
- Temeljna baza sastanka je priča o osnovici plaće s obzirom da uskoro očekujemo početak pregovora za osnovicu. Ono po čemu smo mi drugačiji u odnosu na druge službe je koeficijent složenosti poslova jer efekt plaća i sama plaća ovisi o ta dva elementa. S Ministarstvom pregovaramo po pitanju rasta koeficijenata složenosti poslova, a naš sektor osnovnih i srednjih škola je specifičan jer se ove jeseni uvodi kurikularna reforma u sve škole. Ipak, mi tražimo rast koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlenike u sustavu obrazovanja – istaknula je Šprem.
Osvrnula se i na istraživanje SHU koje je provedeno u suradnji sa stručnjacima Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar, a prema kojem je čak 67 % posto učitelja uključenih u eksperimentalni program izjavilo kako se povećao opseg posla uvođenjem reforme. U tom istraživanju ispitani učitelji eksperimentalnom programu dali su trojku.
- Ocjene su se kretale između 2 i 3, što je pokazalo umjereno nezadovoljstvo učitelja reformom. Ministrica je tada optužila sindikat da je končničar reforme, no sindikat je taj koji će ustati za bolje obrazovanje, ali i za bolji položaj zaposlenika. Smatramo da naši učenici zaslužuju kvalitetnije obrazovanje, ali i da svi nositelji reforme zaslužuju bolje plaće – poručila je Šprem u Varaždinu.

DDD.jpg

indeksiraj.jpg

IMG_20190514_182251.jpg

Označeno u