AFERA PROČISTAČ Privedeni Bunić, Gotić i Ptiček, ali evo što bi točno moglo biti sporno

Varaždinske vijesti | 14.7.2022. u 11:06h | Objavljeno u Aktualno

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, danas u Varaždinu provodi hitne dokazne radnje, a tri su osobe uhićene zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi korištenja EU fondova.

Prema neslužbenim informacijama, uhićeni su Željko Bunić, bivši direktor Varkoma, predsjednik Uprave GK grupe Robert Gotić i Stjepan Ptiček.

>> Europski tužitelj u Varaždinu naredio policijsku pretragu protiv troje osumnjičenih

- U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutno provodi hitne dokazne radnje. Navedene radnje odnose se na tri osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura). EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti - priopćili su iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Iz Ravnateljstva policije MUP-a su priopćili da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Zagreb, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita.

- Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske, te da je u tijeku provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske). Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja - kazali su iz MUP-a.

>> Afera pročistač: Direktori varaždinskih tvrtki na radnim mjestima, no ne i svi poduzetnici

>> Dobili smo službeni odgovor OLAF-a o istrazi u Varaždinu

Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu projekt je koji se provodi u sklopu Aglomeracije Varaždin, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Podsjetimo, trenutno važeći ugovor za dogradnju i rekonstrukciju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu na onaj koji su u travnju ove godine potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i Robert Gotić, predsjednik Uprave tvrtke GK Grupa, kao izvođač radova. Ukupna vrijednost tog ugovora iznosi 209.898.850,00 kn bez PDV-a.

No, za izgradnju pročistača provedeno je više natječaja - prvi 2018. godine. U veljači 2019. poništena je odluka o odabiru, a u travnju iste godine je, nakon ponovnog pregleda i ocjene ponuda, naručitelj (Varkom) odabrao ponudu Strabaga AG iz Austrije. Na tu se odluku žalila zajednica ponuditelja WTE Wassertechnik iz Njemačke i GIS Aqua Austria iz Austrije, te je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila odluku o odabiru.

Nakon toga, kranuo je novi natječaj. U kolovozu 2019. potpisan je Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin, vrijednosti 203 milijuna kuna s PDV-om i s rokom za završetak radova do listopada 2021. godine. Potpisali su ga, u ime naručitelja, tadašnji direktor Varkoma Željko Bunić te, u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik i GIS Aqua Austria, direktor podružnice WTE za Hrvatsku Danijel Barišić.

>> Potpisan ugovor za varaždinski pročistač, Bunić i Čehok najavili: Više neće biti smrada

- Naslijedili smo ogromne probleme 2017. godine, prvi natječaj za pročistač je pao, no evo u dvije godine smo došli do početka radova, uspjeli smo sve to nadoknaditi - rekao je prilikom potpisivanja ugovora tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok.

Radovi nisu ni započeli te je u travnju ove godine, nakon javne nabave pokrenute krajem prošle godine, potpisan Ugovor za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin. Ugovor su potpisali direktor Varkoma Bruno Ister i Robert Gotić, predsjednik Uprave tvrtke GK Grupa, izvođača radova, koja je jedina dostavila ponudu. Ugovorena vrijednost radova iznosi 209.898.850 kuna bez PDV, odnosno 262 milijuna s PDV-om, dok je početna procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosila 178 millijuna HRK.  GK Grupa imala je podizvođače, Međimurje graditeljstvo i Alef iz Varaždina, čiji ssu radovi iznosili otprilike polovicu ugovorenog iznosa.

>> Potpisan ugovor za dogradnju i rekonstrukciju varaždinskog pročistača, rok za završetak 19 mjeseci

Tvrtka Ecoenergy Stjepana Ptičeka dio je zajednice ponuditelja koja je 2017. odabrana za uslugu provođenja stručnog nadzora u sklopu Aglomeracije Varaždin.

Iz Ureda europskog javnog tužitelja navode da se sumnja na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano za dodjelu radova na izvođenju projekta "Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu", no zasad je još uvijek nepoznato je li sporan raskid prethodnog ugovora ili priprema novog natječaja na kojem je GK Grupa dobila posao.