Potpisan ugovor za varaždinski pročistač, Bunić i Čehok najavili: Više neće biti smrada Foto: Krešimir Đurić

Potpisan ugovor za varaždinski pročistač, Bunić i Čehok najavili: Više neće biti smrada

| 1.8.2019. u 14:49h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Gradskoj vijećnici svečano potpisan Sporazum za dogradnju i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin.

Dogradnja i rekonstrukcija UPOV-a Varaždin dio je projekta aglomeracije Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Sveti Ilija, Kneginec Gornji i Trnovec Bartolovečki.

Sporazum je potpisan s predstavnicima odabranog ponuditelja, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik GmbH iz Njemačke i GIS Aqua Austria GmbH iz Austrije.

Ukupna cijena projekta dogradnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi 203.059.625 kuna, a očekivano trajanje radova je 39 mjeseci, od čega se na projektiranje i izgradnju odnosi 26 mjeseci, 12 mjeseci na pokusni rad te mjesec dana za izdavanje potvrde o dobrom izvršenju ugovora i izvješća o završetku. Radovi bi trebali početi u rujnu ove godine i biti gotovi do kraja 2022. godine.

- Danas je veliki dan za grad Varaždin, ali i za Varaždinske Toplice i za cijeli ovaj kraj. Važan je ovo dan i za naše vodotokove, rijeke Dravu i Bednju, za podzemne vodotokove, ali i za kompletnu zaštitu okoliša, zato što danas potpisujemo dva ugovora za pročišćavanje otpadnih voda, jedan za Aglomeraciju Varaždin, drugi za Aglomeraciju Varaždinske Toplice. Kompletirali smo cjelokupan proces javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Naime, infrastrukturni projekti imaju četiri ključne faze: projektiranje koje dugo traje, nakon toga slijedi financiranje i zatim ugovaranje i javna nabava, i upravo u toj fazi danas cijeli hrvatski vodoopskrbni sustav, ali i drugi, imaju velikih problema oko toga, a mi smo danas s time završili. Sada slijedi izvedba u kojoj već djelomično jesmo - rekao je ovom prilikom direktor Varkoma Željko Bunić.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 855 milijuna kuna, od čega se na uređaj za pročišćavanje voda odnosi 203 milijuna kuna.

- Projekt se treba završiti do listopada 2021. kada će uređaj ući u testnu fazu te će u sljedećih 12 mjeseci uređaj morati pokazati da je sve u funkciji toga da je voda, koja se ispušta u rijeku Dravu, gotovo pitka, s 3. stupnjem pročišćavanja koji, uz organsku tvar, čisti i fosfor i dušik - napomenuo je Bunić.

S puštanjem u rad novog pročistača više ne bi smjelo biti neugodnih mirisa u njegovoj blizini.

- Posljednjih godina sve su gradske uprave čekale novi uređaj za pročišćavanje i zato se nisu ulagala dodatna sredstva u postojeći. Sada će to biti veliki zamah u puno kvalitetnijem pročišćavanju voda.

No, tome će se trebati prilagoditi i varaždinska industrija.

- U ovom momentu Varaždinci možda ni ne znaju da se najveći dio problema vezanog uz smrad pročistača odnosi na industrijske zagađivače koji se ne drže pravila, a riječ je o prehrambenoj i mesno-prerađivačkoj industriji koja u kanalizaciju ispušta organske tvari koje je gotovo nemoguće preraditi s ovakvim uređajem. Na kraju krajeva, ovaj uređaj nije ni projektiran da prima otpadne vode iz industrije, već bi ona trebala, prije puštanja vode u kanalizaciju, imati vlastito predčišćenje, odnosno predtretiranje - naglasio je direktor Varkoma.

Dodao je da industrija ima 2,5 godine za prilagodbu svojih sustava, a u suprotnom, kazao je Bunić, morat će se zatvoriti njihov pristup na kanalizaciju.

- Inače se uređaj neće moći testirati i sve što smo napravili bilo je uzalud te su moguće penalizacije. Mi imamo mehanizam da ih zatvorimo - upozorio je Bunić.

Osvrnuo se i na financijsku konstrukciju projekta dogradnje i izgradnju UPOV-a Varaždin.

- S te je strane ovo za Varkom sjajan projekt, jer ne ulažemo ništa. Investicija se sa 71 posto financira iz Europskog kohezijskog fonda, oko 24 posto daju Hrvatske vode i Ministartsvo zaštite okoliša te oko 5,7 posto daju jedinice lokalne samouprave - rekao je.

Gradonačelnik Ivan Čehok naglasio je da je riječ o jednom od najvažnijih projekata Grada i Varkoma.

- Uz projekt aglomeracije Varaždinske Toplice, Varkom definitivno postaje tvrtka koja, uz HEP i Hrvatske vode, ima najviše europskog novca. To pokazuje dobru organizaciju Varkoma i gradske uprave, jer Grad je većinski vlasnik Varkoma. To pokazuje ozbiljnost i odgovornost tih ljudi. Mi smo 2017. naslijedili ogromne probleme, prvi natječaj za pročistač je pao i krenuli smo iz početka, a ono što se nije uspjelo u prethodnih šest godina, mi smo u dvije godine došli i do početka radova. Uspjeli smo i Aglomeraciju izvući iz rizika penalizacije tako da u sljedećih nekoliko godina više od milijardu kuna dolazi u Grad varaždin preko tih radova. To je ograomna prilika i za naš građevinski, uslužni i ostale sektore jer su to ogromni radovi. Izvođači radovi najavili su da će angažirati što je više moguće lokalnoga stanovništva i tvrtki. Definitivno će s novim pročistačem nestati smrada, neće više biti onih neugodnih mirisa jer će se i industrija morati tome prilagoditi, a važno je i to što ćemo cijelo to područje, naš rekreacijsko-turističko-sportski kompleks, od Arene do Motičnjaka, pretvoriti u zelenu zonu, uz zaštitu prirode jer će se u našu Dravu ispuštati gotovo pitka voda. To je važno i zbog zaštite izvorišta Bartolovec, tako da ovime građanima Varaždina možemo zajamčiti potpunu zaštitu okoliša što se tiče odvodnje i pročišćavanje te otvorenih vodotoka i rijeke - rekao je ovom prilikom Čehok.

- Riječ je o ogromnom poslu koji je započeo još 2010. godine, a sada je došao do faze kada operativno svi radovi idu na terenu, i na sve četiri cjeline odvodnje i na samom uređaju. Svakako bih spomenuo i aglomeraciju Varaždinske Toplice, koja s aglomeracijom Varaždin na području naše županije čini investiciju od 900 milijuna kuna. U pripremi je, preko Varkoma, još pet aglomeracije, investicijske vrijednosti 1,1 mlrd kuna, što znači da je na području Varaždinske županije u sektor odvodnje i zaštite voda do kraja 2023., a najkasnije do 2025. trebalo biti uloženo 2 mlrd. kuna, od čeja je 70 posto europskih sredstava - istaknuo je voditelj vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

- Ovaj model ugovaranje podrazumijeva da izvođač radova projektira, ishođuje sve potrebne dozvole i gradi, a nakon što se uređaj izgradi, ide u probni rad od 12 mjeseci. Prvo što ćemo mi napraviti je izraditi glavni projekt, ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu, a nakon toga se rade izvedbeni projekti i kreće se s radovima. Postojeći pročistač mora biti u funkciji tijekom naših radova, što je i veliki izazov za izvođača radova. Od značajnijih projekata, radili smo i pročistače u Zagrebu i Vodicama, a drago nam je da smo dobili posao i u Varaždinu, jer je to jako lijep grad - rekao je ovom prilikom Danijel Barišić, direktor podružnice WTE Wassertechnik za Hrvatsku.

pročistač.JPG