VIDEO Podijeljeni ključevi stanarima novih POS stanova u Cestici!

VV | 25.1.2022. u 10:24h | Objavljeno u Video

Ispred nove POS zgrade u Cestici danas su podijeljeni ključevi stanarima. Ključeve su dobile četiri obitelji koje su dobile te stanove u najam na nedavno objavljenom javnom natječaju APN-a za najam POS stanova u Cestici.

- U našoj općini izgrađena je zgrada sa šest POS stanova. Vrijednost ove investicije je 4,4 milijuna kuna, sredstva je osigurao APN, dok je Općina Cestica osigurala sredstva za komunalnu infrastrukturu u visini od 400.000 kuna. Sagrađeno je šest stanova ukupne površine 452 četvorna metra. Zadovoljni smo što će se šest obitelji s područja Općine Cestica useliti u te stanove, dio će otkupiti, a dio će stanove imati u najmu, uz mogućnost otkupa. To je jedna mjera koju provodi Općina Cestica, od rođenja pa sve do završetka studija, ali i nakon toga nastavljamo pomagati mlade kako bi ostali živjeti na području Općine Cestica. Blizu je vrtić, škola, ambulanta i ljekarna, dakle, stanari nove POS zgrade u Cestici imaju sve uvjete koje treba imati mlada obitelj - zadovoljan je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, koji je jutros i uručio ključeve stanova obiteljima.

Izgradnja POS stanova u Cestici počela je prošle godine u lipnju te je završena u roku. Nova zgrada POS stanova u Cestici ima šest stanova s uređenim parkirnim mjestima, a cijena kvadrata stana je između 1.200 do 1.300 eura.

- Sjever Hrvatske je poznat po POS stanovima, ovdje su se prvi put POS stanovi počeli graditi i po općinama prije 15-ak godina. Ono što sada vidimo je velika promjena na tržištu. Sve manje se traže stanovi za kupnju, a sve više za najam i zato će biti jedna inicijativa da idemo graditi što više stanova za najam. Da je to potrebno vidimo i na primjeru Općine Cestica, koja razmišlja o budućnosti svojih mladih, razmišlja kako zadržati ljude na svojem području. Te trendove moramo pratiti i mi koji smo u Zagrebu te u skladu s tim provoditi tu politiku koja je odlična na terenu - rekao je saborski zastupnik Predrag Štromar i najavio kako i Vlada razmišlja u tom smjeru.

- Ideja je da jedinice lokalne samouprave izgrade stanove, a onda općine i gradovi upravlja njima i izdaju ih u najam - rekao je saborski zastupnik Štromar.

Još jednom dovršenom POS zgradom zadovoljan je i direktor APN-a Dragan Hristov.

- Drago mi je što smo uspjeli još jedan projekt dovršiti, na kvalitetan način. Prije godinu dana je započeo ovaj projekt, te je završen u rokovima i drago mi je što ovdje imamo stanare za koje vjerujem da će kroz tri do pet godina postati i vlasnici. Što se tiče programa POS-a, dosad je izgrađeno više od 8300 stanova u vrijednosti od 4,3 milijarde kuna. Od toga je država izdvojila 1,13 milijarde kuna, a što se tiče Varaždinske županije, tu je izgrađeno oko 600 POS stanova, uglavnom u Varaždinu. Ovo je drugi puta da se išlo u izgradnju zgrade sa POS stanovima u Cestici, s naznakom načelnika da se gradi i dalje. Jedan kupac je uplatio stan, četiri su u najmu, a ponovit ćemo natječaj da iznajmimo još jedan stan - najavio je direktor APN-a.

Galerija slika