VIDEO Damir Habijan: Nismo za povećanje cijena našim građanima

| 24.1.2022. u 11:49h | Objavljeno u Video

Ivan Čehok je prošlog tjedna prozvao predsjednika varaždinskog HDZ-a i gradskog vijećnika, Damira Habijana, da se nije angažirao oko imenovanja Bruna Istera na čelo gradske komunalne tvrtke Varkom, za što Čehok smatra da je nezakonito postavljanje putem Nadzornog odbora i da se trebalo sazvati glasanje putem Skupštine Varkoma, a ujedno smatra neispravnim da se nije proveo natječaj za direktora te tvrtke.

Damir Habijan je odgovorio na kritike i ustvrdio da nema ništa spornog kod imenovanja Istera,  ali da bi bolje bilo da je aktualna gradska vlast ipak provela natječaj za tu poziciju.

- Vidio sam što je u nekoliko navrata rekao bivši gradonačelnik. Očito ne razumije zakon o trgovačkim društvima. Varkom je dioničko društvo, a ne društvo s ograničenom odgovornošću. Upravo u dioničkim društvima direktora imenuje Nadzorni odbor, a ne skupština. Ono što govori o zakonu o vodnim uslugama, konkretnije članak 23 i 24 gdje se govori o dodatnim nadležnostima skupštine i tamo nema biranje članova uprave - objasnio je Habijan. 

Također smatra da je SDP trebao to napraviti transparetnije putem natječaja s obzirom na predizborna obećanja da će upravo na taj način i raditi kada su došli na vlast.

- Mislim da bi bilo puno bolje i transparentnije i bilo bi na tragu ono što je SDP tijekom kampanje isticao da sva mjesta koja se tiču upravljačkih pozicija da se provede javni natječaj. Ono što ja osobno vidim kao eventualni problem u budućnosti je pitanje sudjelovanja dioničara u udjelu temeljnog kapitala Varkoma i potencijalni postupak revizije u tom udjelu - objasnio je Habijan.

Osvrnuo se i na Čehokove tvrdnje da je ekološka renta zbog zbrinjavanja otpada, a koja je veća od uobičajene i propisane u Hrvatskoj, već preplaćena za vrijeme Ivana Čehoka, a ne za vrijeme vlasti Nevena Bosilja.

- Eko renta nije rasla za vrijeme ove vlasti, već za od prošle godine, točnije od ožujka prošle godine za vrijeme vlasti prošlog gradonačelnika. Od novog direktora očekujemo što nas sve interesira, a to je pravo financijsko stanje Čistoće. Ono što dolazi do nas je da stanje nije dobro i bojim se za poslovanje Čistoće, a neki i spominju stečaj. HDZ inzistira na tome da se cijene odvoza otpada formiraju po socijalnim kriterijima i da se nađe model stimuliranja građana za razvrstavanje otpada i manju potrošnje plastike. Gradonačelnik može donijeti odluku kojom će se sufinancirati odvoz otpada svima koji će po socijalnoj osnovi na to imati pravo. Nismo za povećanje cijena našim građanima - rekao je Habijan.

Vezano uz imenovanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Habijan smatra kako su kandidatkinje Sofija Cingula i Senka Bulić jedine od petero kandidata ponudile program koji ispunjava očekivanja Grada Varaždina, ali i varaždinske publike.

- Kazališno vijeće je donijelo svoju odluku i HDZ će je podržati, prije svega zato što je Kazališno vijeće tijelo koje predstavlja struku i vjerujem da su objektivno izabrali osobu koja je kompetentna preuzeti vođenje kazališta - rekao je Habijan.

Dodao je kako od nove intendantice očekuje da uz kvalitetan program osigura sve uvjete koje prema Zakonu o kazalištu mora ispuniti nacionalno kazalište u programskom i umjetničkom smislu.

- Nadam se da će sada stati i unutarnje opstrukcije od strane pojedinaca koji će svoju energiju usmjeriti na posao za koji su plaćeni. Također, želim još jednom zahvaliti dosadašnjoj intendantici Jasni Jakovljević na svemu što je učinila za HNK u Varaždinu, pogotovo u pogledu cjelokupne obnove, ali i dobivanja statusa nacionalnog kazališta. Žao mi je što je njezin mandat završio na ovakav način zbog osobnih interesa i ambicija pojedinaca - zaključio je Habijan.