SOVE Trideset godina jedinice za hitne intervencije

| 8.11.2021. u 11:10h | Objavljeno u Video
Ljekarne VŽŽ

Jedinica za hitne intervencije PU varaždinske “Sove” obilježila je 30 obljetnicu osnivanja. Jedinica je osnovana 6. studenog 1991. godine u lovačkom domu “Trčka” Beletinec, gdje im je bila i baza.

- Skupilo se tada oko 70 ljudi, pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava PU varaždinske koji su činili prvu interventnu jedinicu koja je bila zadužena za potrebe intervencije u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, jer PU varaždinska tada je pokrivala dvije županije. Budući da su u to vrijeme bili najavljeni desanti od strane JNA, Varaždin je ostao bez interventne postrojbe jer je specijalna jedinica PU varaždinske “Rode” bila angažirana na svim ratištima. Zapovjeđeno je da se formira interventna jedinica te smo zaposjeli ovaj dom i to je bila naša baza sljedeća tri mjeseca gdje su ljudi, 24 sata dnevno, bili spremni - prisjetio je ratni zapovjednik Ilija Ivezić.

”Sove” su bile uključene u protuzračnu obranu Grada Varaždina, a raspolagali su sa dva protuavionska mitraljeza, od kojih je jedan bio pokretan te su mogli djelovati na bilo kojem području.

- Ovdje, iz baze, gledali smo prelete helikoptera, a jedan od njih kasnije je bio oboren od JNA, gdje su poginuli talijanski promatrači. Naši dečki prvi su bili tamo i sudjelovali u pretrazi terena– prisjetio se Ivezić.

Zamjenik zapovjednika Mladen Šinko rekao je kako su u sastavu jedinice za hitne intervencije PU varaždinske “Sove” bili aktivni policijski službenici PU varaždinske, ali i pričuvni sastav kojeg su činili ljudi iz brojlnih tvrtki koji su se odazvali pozivu.

- Svi smo mi aktivno sudjelovali u zadaćama koje su pred nas bile postavljene – rekao je Šinko.