Potpisana tri ugovora s Fondom, do kraja godine očekuje se i ugovor za sanaciju Brezja

| 27.4.2022. u 14:29h | Objavljeno u Video

Grad Varaždin je u salonu vijećnice potpisao tri ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vrijednosti od 1.2 milijuna kuna. Ugovoreno je projekt implementacije sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka, pametnog prometnog rješenja za intelegentno upravljanje javnih parkirnih površina te su osigurana dodatna sredstava za izgradnju i opremanje sortirnice kod Motičnjaka, a ujedno su se osigurala sredstva za sufinanciranje nabavke četiri energetski učinkovitih vozila za komunalne redare u iznosu od 40 posto.

- Ovo je samo nastavak jedne dobre suradnje koju smo uspostavili s Fondom. Današnji sastanak je bio jako konstruktivan, a uz ova tri projekta koja smo danas potpisali, već smo ranije potpisali ugovor o nabavci električnih automobila za naše komunalne redare. Naša agenda je da postanemo zeleni grad, a da to bismo postali zeleni grad moramo surađivati s Fondom i mislim da smo za sada uspostavili dobru suradnju - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Također je najavio i nove projekte za koje namjeravaju također dobiti sredstva za sufinanciranje od Fonda, među kojima su i sredstava za energetsku obnovu gradske vijećnice.

- U sljedećih mjeseci ćemo imati potpisivanje raznih ugovora. Danas smo saznali da ćemo vrlo vjerojatno dobiti ugovore za sanaciju divljih odlagalištu u Varaždinu. Ova zgrada u kojoj smo sada sljedeće godine slavi 500 godina i tu smo se isto javili Fondu i očekujemo od njih 2 milijuna kuna, a Grad je osigurao već 5 milijuna kuna i očekujemo da će ova zgrada do sljedeće godine isto tako zablistati - objasnio je Bosilj.

- Fond ima izuzetno dobru suradnju sa gotovo svim jedinicama lokalne samouprave diljem Hrvatske, a naročito s Varaždinom. Danas smo imali vrlo uspješan sastanak, na poziv gradonačelnika, u vezi svih kompatibilnih tema Fonda i Varaždina - rekao je Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će također biti jako ključan u sufinanciranju troškova višedesetljetnog problema Varaždina, a to su nagomilanih oko 96 tisuća tona bala otpada u Brezju.

- Prošli smo kroz svu problematiku naše suradnje, a tu je neizostavna i najvažnija točka zbrinjavanje i oporaba otpada sa lokacije Brezje. Pošto sam siguran da gradonačelnik sniva i budi se s tom temom, a uvjerio sam se da on i njegov tim su izuzetno dobro realizirali nešto što se već dugo nije dovelo na taj nivo, a mi iz Fonda i Ministarstva gospodarstva smo jako zainteresirani da završimo taj veliki problem, ne samo za građane Varaždina, već i za Hrvatsku - rekao je Kukić.

- Dotaknuli smo se puno tema, imat ćemo desetke prijava do kraja godine Fondu, a danas smo saznali kada će se raspisati pojedini natječaji što je nama bitno. Ono najbitnije da smo danas predali zahtjev Fondu za sufinanciranje sanacije odlagalište Brezje što je od krucijalnih projekata gdje očekujemo da će nam Fond dati načelnu suglasnot da bi mogli provesti javnu nabavu, a prije potpisivanja ugovora ćemo morati dobiti i suglasnost od Upravnog vijeća fonda te Vlade RH s obzirom da se radi o vrlo velikom iznosu. Ono što je bitno, ja sam siguran da ćemo to pokrenuti do kraja godine s obzirom da imamo i elaborat, projekt i pravomoćnu dozvolu za sanaciju lokacije Brezje - objasnio je Bosilj.

Iako nisu istaknuli koliko bi točno koštao iznos za sanaciju bala u Brezju, Fond bi, prema riječima Kukića, trebao to sufinancirati sa oko 40 posto ukupnog troška ukoliko to odobri Vlada RH i Upravni odbor Fonda.