Edukacija „Alati za moderno doba" za stručne suradnike i nastavnike osnovnih škola sjevera

vv | 9.2.2024. u 12:00h | Objavljeno u Video

Istraživanja govore da čak 30 posto učenika u Hrvatskoj koristi internet više od četiri sata dnevno, a četvrtina njih i sama prepoznaje kako je previše uronjena u virtualni svijet, dok oko četvrtina sami prepoznaju kako su previše uronjeni u virtualni svijet. Jedan posto srednjoškolaca zadovoljava kriterije ovisnosti o internetu, a oko 20 posto ih već manifestira probleme povezane s prekomjernim korištenjem interneta.

Sve ove probleme prepoznali su stručnjaci s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i tvrtka Hrvatski Telekom te su se odlučili posvetiti preveniranju takvih rizika. Stoga se upravo ovih dana u Varaždinu održava trodnevna edukacija za stručne suradnike i nastavnike osnovnih škola na kojoj će dobiti sva potrebna znanja za provođenje preventivnog programa „Alati za moderno doba“ kojemu je cilj smanjiti rizična ponašanja djece u virtualnom okruženju i prevenirati problematično korištenje interneta.

DSC_1756.JPG

Neven Ricijaš

- Ovaj preventivni program se razvijao kod nas na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu oko pet godina, a ono što smo kroz tri pilot provedbe radili je da ga usavršimo i osiguramo učinkovitost u prevenciji rizičnog ponašanja djece u online okruženju. Cijeli projekt provodimo u suradnji s Hrvatskim Telekomom te zajednički radimo edukacije u različitim dijelovima Hrvatske kako bi se Program mogao provoditi s učenicima u školama. Stručni suradnici i nastavnici osnovnih škola iz pet županija sa sjevera su nam došli ovdje, te će nakon završene edukacije dobiti certifikat našeg Fakulteta kako bi započeli s provedbom programa „Alati za moderno doba“ u svojim školama - istaknuo je prof. dr. sc. Neven Ricijaš, voditelj projekta i edukacije.

DSC_1771_1.JPG

Daniel Hajden

- Naša namjera je ovim Programom obuhvatiti što veći broj djece, a mislim da ćemo već u ovoj školskoj godini osigurati da preko 2000 djece ima priliku sudjelovati u ovim preventivnim aktivnostima. Točan broj ćemo znati na jesen kada ćemo imati sve podatke o implementaciji i uspješnosti Programa provedenog s učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola unutar ove školske godine. Edukacijama u Varaždinu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Dubrovniku planiramo pokriti ukupno 17 županija i više od 100 škola. U Varaždinu na edukaciji sudjeluje 16 osnovnih škola, odnosno 32 polaznika koji su stručni suradnici i nastavnici u tim školama. S ovim Programom, kao društveno odgovorna kompanija, nastavljamo dobre prakse Hrvatskog Telekoma usmjerene prema djeci i mladima budući da Internet, uz sve benefite ima i svoje nedostatke. Danas znamo da su mladi posebice izloženi različitim rizicima, od cyberbullyinga, preko govora mržnje do online kockanja, te upravo ovim Programom želimo potaknuti mlade da se upoznaju sa svim tim izazovima - rekao je Daniel Hajden, stručnjak za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.

Ovaj preventivni program je već testiran i pokazao se učinkovitim u osnaživanju socijalno-emocionalnih vještina kod učenika koje im omogućuju kvalitetnije nošenje sa stresom, kritičko razmišljanje i povećanje kvalitete odnosa u virtualnom, ali i fizičkom svijetu.

DSC_1785.JPG

Dora Dodig Hundrić

- Cijeli projekt je zamišljen tako da se educiraju stručni suradnici i nastavnici, jer se upravo u školama ovakvi programi učinkovito provode. Polaznici koji završe Program, moći će ga provoditi u narednim godinama. Edukacija u Varaždinu je četvrta koju smo osigurali u nacionalnoj implementaciji Programa. Do sada smo proveli edukacije u Osijeku, Zagrebu i Rijeci, dok ćemo do kraja školske godine provesti još edukaciju u Dubrovniku te još jednu u Zagrebu. Kroz tri dana će polaznici, odnosno stručni suradnici i nastavnici, dobiti temeljna teorijska i praktična znanja za provedbu Programa. Bitne stvari koje trebaju znati su prepoznati ovisnosti kod mladih, i prepoznati koja su to rizična ponašanja u virtualnom okruženju, ali i praktičnim vježbanjem, odnosno iskustvenim aktivnostima, pripremiti se za rad s učenicima u svojim školama. Edukacija je dosta intenzivna, traje 21 sat kroz tri dana. No upravo je interaktivan način rada, kako u edukacijama, tako i u provedbi aktivnosti s djecom, neizostavan element učinkovitih preventivnih intervencija - istaknula je izv. prof. dr. sc. Dora Dodig Hundrić, edukatorica u projektu „Alati za moderno doba" i izvanredna profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Edukacija se održava od 8. do 10. veljače u Park Boutique hotelu.