Damir Vanđelić: Pravosuđe nam je zadnje, a po korupciji smo praktički predzadnji u EU

vv | 9.4.2024. u 20:41h | Objavljeno u Video

Damir Vanđelić, bivši predsjednik NO Ine i bivši ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, krajem prošle godine je osnovao novu političku stranku Republika koja će na predstojeće parlamentarne izbore, 17. travnja, ići u koaliciji s također relativno mladom strankom Fokus, koja je osnovana 2020. godine. Danas su na Korzu, ispred Gradske vijećnice Varaždina, imali predstavljanje programa koalicije Fokus/Republika, a na kojoj su se koncentrirali na nekoliko tema od pravosuđa i korupcije do zaštite prava potrošača, obrazovanja te kulture.

- Naš program je sazdan od onoga što muči 500 tisuća Hrvata koji su se odselili iz Hrvatske, a to je prema svim anketama u prvom redu pravda, odnosno nepravda. Pravosuđe u Republici Hrvatskoj je zadnje u Europi, a drugi problem je korupcija u kojoj smo 25. od 27 zemalja Europske unije što je također praktički predzadnje mjesto. Što proizlazi iz toga kada riješimo ta dva problema je da nam ostaje tri do pet milijardi eura godišnje da možemo građanima olakšati njihove doprinose i poreze i da im se time može povećati neto plaća - istaknuo je Vanđelić, predsjednik stranke Republika te je istaknuo da imaju konkretno tri mjere kojima će se boriti protiv korupcije.

 - Prva mjera je da se daju nagrade istraživačkim novinarima i zviždačima, do 30 posto javnih sredstava koje spase, to je velik novac i primjerice u SAD-u pomaže u probijanju poreznih prijevara. Druga metoda je da se sve radi transparentno, da svi ugovori, sva plaćanja budu na dnevnoj razini potpuno transparentna u cijeloj Hrvatskoj te da se iznosi pokazuju pojedinačno i agregatno. Treće što je važno vezano uz korupciju je da se ubrzaju pravosudni postupci koji su protiv dužnosnika koji su krali javni novac budući da oni sad praktički traju godinama - zaključio je Vanđelić.

Na današnjem predstavljanju su također bili Maja Bosnić Tabain, članica predsjedništva stranke Republika koja se nalazi na 6. mjesto liste Fokus/Republika u 10. izbornoj jedinic, Tomislav Paljak, nezavisni predstavnik, 11. na listi koalicije Fokus/Republika u 3. izbornoj jedinici te Dražen Jelavić, potpredsjednik stranke Republika.

DSC_9131.jpg

Damir Vanđelić

DSC_9152.jpg

Maja Bosnić Tabain

DSC_9175.jpg

Tomislav Paljak

DSC_9192.jpg

Dražen Jelavić