Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina: Program javnih potreba u sportu realiziran u stopostotnom iznosu Foto: ZSUGV; K. Đurić

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina: Program javnih potreba u sportu realiziran u stopostotnom iznosu

Varaždinske vijesti | 15.3.2023. u 19:37h | Objavljeno u Sport

Kroz Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina, Zajednica sportskih udruga u 2022. godini sveukupno je uložila 12,4 milijuna kuna za financiranje sporta i rekreacija na području Grada Varaždina, čime želi osigurati maksimalne uvjete ulaganja u sportsku infrastrukturu te omogućiti sportašima što kvalitetniji nesmetani rad i uvjete.

Istaknuto je to danas na 44. sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga.

ZSUGV_Skupstina_15032023_1.JPG

U protekloj godini Zajednica je brojila 128 članica, sportskih klubova koji dolaze iz 54 sporta. S 4906 registriranih sportašica i sportaša te sportašica i sportaša u sportskim školama, grad Varaždin pozicionira se na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom.

Na sjednici je jednoglasno usvojeno financijsko izvješće i izvješće o radu i djelovanju Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u 2022. godini.

ZSUGV_Skupstina_15032023_2.JPG

Utvrđeno je kako je u 2022. godini Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina realiziran u stopostotnom, odnosno u iznosu od 12,4 milijuna kuna te su sve obveze prema svim sportskim udrugama i članicama Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina podmirene.

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ostvarila je prihode u iznosu od 13,3 milijuna kuna, dok su rashodi u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Višak prihoda u iznosu od 1,5 milijuna kuna je raspoređen i prenesen iz ranijih razdoblja pokriven nabavom dugotrajne imovine u kapitalna ulaganja.

ZSUGV_Skupstina_15032023_3.JPG

- Zajednica je prošle godine provela čitav niz aktivnosti, organizirala je već tradicionalnu, najdugovječniju utrku u Varaždinu - Novogodišnju utrku, kao i sportske višeboje s ciljem da učenici osnovnih škola svoje školske praznike provedu aktivno, a posebno valja naglasiti da na području Grada ne postoji sportska aktivnost u koju, bilo organizacijski, bilo financijski, bilo s ljudstvom ili pak ustupanjem prostora Zajednica nije uključena – istaknuo je predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac.

Na dnevnom redu bilo je i izvješće Nadzornog odbora čiji su članovi pohvalili stručne službe i sve djelatnike Zajednice koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili varaždinskim sportašima što bolje uvjete za treniranje te samim time i postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

ZSUGV_Skupstina_15032023_4.JPG

- Veliki doprinos uspješnoj sportskoj 2022. godine dale su i gradske strukture Grada Varaždina u neizmjernoj financijskoj pomoći i odličnoj suradnji, gdje su imali sluha za sva sportska zbivanja u Gradu Varaždinu, a isto tako sve sportske programe varaždinskih klubova s čime su dali punu potporu razvoju varaždinskog sporta gdje i rezultati nisu izostali – zaključio je Runac.

Skupština je bila prilika da se predstavnici sportskih udruga, koje su članice Zajednice, upoznaju s novostima u Zakonu o sportu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a koje označavaju velik pomak za razvoj sporta.

ZSUGV_Skupstina_15032023_5.JPG

Jedna od novina su nacionalne stipendije za vrhunske sportaše od prve do treće kategorije te zdravstveni pregledi za sportaše koji će odsad vrijediti 24 mjeseca, a važan detalj su i novosti vezane uz akademski i školski sport koji su prije bili vezani uz Zajednicu sportskih udruga, dok je sada predviđeno njihovo samostalno funkcioniranje. Kako je naglašeno, odlična novost za sportaše amatere je i činjenica da sa sportskim klubom mogu sklopiti ugovor o stipendiranju do godišnjeg neto iznosa od 24 tisuće eura.

Također, sportaš, na temelju Zakona o sportu može ostvariti prava na pokriće obveznih doprinosa, sportsku stipendiju, nagrade za sportska ostvarenja, trajnu novčanu naknadu te pokriće osnovnih troškova za bavljenje sportskom djelatnošću, dok trener i izbornik također može ostvariti pravo na trajnu novčanu naknadu i nagradu za sportska ostvarenja.

ZSUGV_Skupstina_15032023_6.JPG

Zakonom o sportu određeno je i da sportaš može ostvariti pravo na posebne uvjete pohađanja i završetka osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, kao i visokog u slučaju da se to ne protivi pravilima studiranja, a aktivnom i bivšem vrhunskom sportašu može se odobriti i sufinanciranje školarine i troškova školovanja studija.

ZSUGV_Skupstina_15032023_7.JPG

ZSUGV_Skupstina_15032023_8.JPG

ZSUGV_Skupstina_15032023_9.JPG