U Areni održan uspješan set predavanja pod nazivom sportska mEDUKACIJA

| 8.5.2019. u 19:44h | Objavljeno u Sport

U Kongresnoj dvorani varaždinske Arene Inicijativa mladih liječnika u suradnji s Zajednicom sportskih udruga Grada Varaždin i Nogometnim klubom Varteks, održala je jučer set predavanja pod nazivom sportska mEDUKACIJA. Predavanja su izazvala veliki interes javnosti i u publici je bilo više od 130 ljudi, većinom trenera, sportaša i medicinskih djelatnika kojima je održano 8 predavanja u trajanju od 15 minuta.

U prvom predavanju doktorica Tajana Rogina upoznala je prisutne s važnosti redovitih preventivnih pregleda sportaša. Ujedno je po prvi put u javnosti prezentiran model financiranja preventivnih pregleda mladih sportaša koje predlaže Hrvatsko društvo za sportsku medicinu.

Specijalizant otorinolaringologije Igor Breški održao je predavanje na temu alergijski rinitis kod sportaša, od koje pati sve više sportske populacije. Sindrome prenaprezanja ručnog zgloba i šake obradila je doktorica Petra Novak. S detaljima uzroka i metodama liječenja teniskog lakta publiku je educirao specijalist ortopedije Boris Lukić.

Nakon pauze, predavanje o tegobama od strane Ahilove tetive održao je doktor Mario Brljak. Detalje o ozljedama meniska i njihovom liječenju predočio je specijalist ortopedije Marko Labaš, a o ozljedama hamstringsa kao jednog od glavnih razloga izbivanja sa sportskih terena i važnosti preventivnih pregleda govorio je specijalist ortopedije i traumatologije Siniša Fučkar. Silvija Grabar pričala je o fizioterapiji iščašenja, uganuća i istegnuća.

Nakon predavanja komentari iz publike dali su podršku Inicijativi i ovom vidu edukacije zainteresiranih građana. Iz same Inicijative pozivaju zainteresirane da im se sa slobodno jave sa svojim kritikama i prijedlozima kako bi sljedeća predavanja bila još korisnija.