VRTNI CENTAR IVA Kako uzgojiti prekrasnu kameliju

VVM | 20.4.2024. u 15:03h | Objavljeno u Sponzorirano

Kamelije vole tople i vlažne kutke vrta zaštićene od jakog sunca i suhog vjetra, a u zatvorenom prostoru radije je držite na zatvorenoj terasi ili stepeništu, gdje se ne grije, nego kraj radijatora.

Kraj zime i početak proljeća vrijeme je prepuno proturječja. Zemlja je mokra, vjetar zna biti prodoran, ali cvijeće se bori za pozornost. U zimskom vrtu sad bi trebale procvasti kamelije, cvijet koji nam je došao s Dalekog Istoka. U čaju od kamelije uživali su i kineski carevi, a u Europu je ovaj “cvijet nad cvjetovima” došao gotovo zabunom. Europljani su je donijeli s namjerom da od cvijeta proizvode čaj ali se europska klima za tako nešto pokazala nepogodnom. Međutim, cvijet je svojom ljepotom oduševio vrtlare koji su ga počeli uzgajati i širiti.

Među mnogim vrstama, razlikujemo tri osnovna tipa kamelija. Camellia japonica danas je najraširenija i najpristupačnija vrsta, a karakterizira je velik cvijet, za razliku od divlje, originalne vrste čiji su cvjetovi čak triput manji. Camellia sasanqua, u prijevodu ‘cvijet planinskog čaja’ jača je i otpornija od Cammellia japonice, nosi manje cvjetove i manje listova. Originalna joj je boja cvijeta bijela ali su uzgojeni kultivari od ružičaste do rubin crvene. Camellia reticulata stiže iz Kine, od nje je uzgojen niz hibrida otpornijih na sunce. Ali ta kamelija zahtijeva i mnogo pažnje pri sadnji i njezi.

camellia-1883205_640.jpg

Kao i u svom prirodnom podneblju planinskih krajeva Azije, kamelija voli tlo bogato humusom i ne vole, dosta svjetla, ali ne direktno sunce. Idealno joj je mjesto u sjeni velikih stabala. Voli tople i vlažne kutke vrta zaštićene od jakog sunca i suhog vjetra. Za izrazito niskih temperatura zaštitite je slamom ili šibljem. Kod nas je uobičajeno da se one zimi unose u zaštićen, hladan zimski vrt. To za većinu kultivara i jest jedino ispravno.

Osim svjetla i topline, za uzgoj ove hladne ljepotice jednako su važni tlo i vlaga. Tlo mora biti kiselo i prozračno. To znači da ovoj zahtjevnoj gospodični kod sadnje (ili presadnje) trebankupiti poseban supstrat niskog pH i isto takvo gnojivo za prihranjivanje. Iz istog razloga predlažem i zalijevanje kišnicom.

Vlaga je onaj uvjet koji je kod kamelija uzgajanih u stanu uvijek najteže zadovoljiti. Za vrijeme cvatnje zemlju treba stalno održavati vlažnom, ali nikad prepojenu vodom. Uz to neophodna je i visoka zračna vlaga. Puno je bolje kameliju držati na nekoj verandi, zatvorenoj terasi ili stepeništu gdje se ne loži nego kraj radijatora. Rekli smo već da je ona hladna zavodnica, ne udovoljite li nekom njenom prohtjevu, prvo će odbaciti pupove, onda listove... i onda odlazi. Ako primjetite ove prve simptome s odbacivanjem pupova, još možete spasiti vašu vezu. Stavite je na bolje mjesto.

Puno sreće u ljubavi s kamelijama želi Vam IVA!

Poslovnica Štefanec, Braće Radića 54, Štefanec, 40000 Čakovec

Web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja: 040/337 -741

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.vrtnicentariva.hr