TZ NOVOG MAROFA Na Rabuzinovim bregima

VV | 13.3.2022. u 15:00h | Objavljeno u Sponzorirano
IZVOR BELSKI DOL

Često odmorište biciklista, pješaka i hodočasnika, s obzirom da se ovaj izvor pitke vode nalazi na hodočasničkom putu prema Mariji Bistrici. S obzirom na kvalitetu vode, u blizini izvora nalazi se uzgajalište pastrva.

PENJALIŠTE POKOJEC

Jedno od najvećih penjališta sjeverozapadne Hrvatske ima 70-tak uređenih smjerova te je često odredište penjača iz Hrvatske ali i inozemstva. Pokojec nudi i krasne kružne staze za šetnju pa odavde možete do Grebengrada, Čeva, Puste Bele, Ivanščice ili prema Zagorju. U blizini je i planinarski dom.

IZLETIŠTE TOPLIČICA

Poželite li se osvježiti u ljetnim mjesecima, izletište Topličica sa dva bazena, ponudit će vam toliko potreban predah. Ovaj je kraj poznat po izvorištima vode, pa su tako prvo kupalište ovdje imali i grofovi Erdödy.

UTVRDA PAKA

I Paka je imala svoje čuvare. Važne prometne pravce nadgledali su vojnici s uzvisine na kojoj je u 13. st. izgrađena utvrda Paka. I obična šetnja može postati “drugačija”, ako joj u rutu uvrstite ovaj spomenik kulture.

CRKVA KRALJICE SVETE KRUNICE U REMETINCU (15. st.)

Spomenik kulture iz kojeg se rijetki drveni oltar čuva danas u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a u samoj crkvi sahranjen je i grof Baltazar Patačić – osnivač “vinskih doktora”.

DVORAC I PERIVOJ ERDÖDY

Nastanak Novog Marofa usko je vezan uz grofove Erdödy i dvorac koji su izgradili 1776. g. Ubrzo se oko njega počelo stvarati naselje, a uz dvorac je u 19. st zasađen i perivoj koji je danas zaštićen spomenik parkovne arhitekture i u centru grada nudi priliku za odmor i mir.

ETNO PARK GREBEN

U Madžarevu, na putu prema Grebengradu, etno park u kojem kao da je stalo vrijeme. Kako se nekad živjelo možete vidjeti kroz etnografsku zbirku smještenu u drvenoj kući, ovdje možete predahnuti i odmoriti ili po najavi organizirati neko druženje. U lipnju se ovdje održavaju Dani pere koje organizira istoimena udruga, a posvećeni su slastici koja se ovdje pripremala oduvijek.

PUSTA BELA

Znate li da je na povratku iz križarskih ratova u Pustoj Beli odmarao i engleski kralj – Richard Lavljeg srca? Ovaj dvorac prvi se put spominje 1163. g. kao templarski grad, a stradao je u požaru sredinom 15. st. Danas je arheološko nalazište.

ČEVO - ZAGORSKI KLEK

Ovo, 562 m visoko brdo nezaobilazna je točka rekreativaca. Na Čevo se trči, hoda ili leti ako sudjelujete u Maškarama na Čevu. S vrha pogled pada na dolinu Bednje i dvorce Bele, a mirna cesta uz njih idealna je za vožnju biciklom. Nakon slatkog napora, u kafićima i pizzeriama podno Čeva, pronaći ćete zasluženu okrijepu.

IVAN RABUZIN

Jedan od najistaknutijih slikara svjetske i hrvatske naive, rođen je u Ključu pored Novog Marofa. Rabuzinovi dani održavaju se svakog ožujka njemu u čast.

BELA I i BELA II

Sagrađeni u 17. i 18. st. i mijenjali su brojne vlasnike, od kojih je najznačajniji Metel Ožegović koji u Beli okuplja tadašnje kulturne krugove. Cijela obitelj Metela Ožegovića sahranjena je u kapeli pored dvorca. Dvorci Bela I i Bela II s gospodarskim zgradama i kapelom čine jedinstveni primjerak kulturnog krajolika. (I Bela je imala svoju Seljačku bunu. 1568 g. kada su se protiv vlastelina Petheö de Gerse pobunili nezadovoljni seljaci. No, nakon intervencije zagrebačkog biskupa, Juraja Draškovića, buna ja pomirbeno završila 1569. god.)

GREBENGRAD

Znate li da je Grebengrad bila druga po veličini utvrda Hrvatskog Zagorja? Izgrađena je početkom 13. st., a njome su gospodarile mnoge vlastelinske obitelji. Kao zadnji vlasnici spominju se grofovi Erdödy koji su je napustili nakon požara 1710. godine i u dolini Bednje izgradili novi Majur, četverokutni dvorac oko kojeg se počelo formirati naselje – današnji Novi Marof. Danas je Grebengrad nezaobilazna točka mnogih izleta vezanih za boravak u prirodi. U blizini se nalazi Planinarska kuća Grebengrad koja je otvorena po najavi.

IZLETIŠTE LUŽEC

Prostor koji obiluje prirodnim izvorima vode, opremljen je izletničkom infrastrukturom i često je mjesto odmora pojedinaca ili grupa. Jezerca, ali i drvene skulpture na otvorenom nude ovom mjestu neku posebnu draž. Ovdje se nalazi i MTB staza, a i održavaju se trkačke lige.

Odlični turistički rezultati na području turističke zajednice Grada Novog Marofa

Unatoč izazovima koje su našim iznajmljivačima donijele protekle dvije godine, a uzrokovane pandemijom COVID 19 virusa, na području Turističke zajednice Grada Novog Marofa, bilježi se stalan rast dolazaka i noćenja.
U 2021. godini na našem je području ostvaren rast od 51 % u dolascima i rast od 39 % u noćenjima u odnosu na proteklu 2020. godinu. Čak i u odnosu na 2019. godinu koja se često predstavlja kao rekordna u hrvatskom turizmu, u smještajnim objektima na području Grada Novog Marofa bilježi se rast od 53 % u dolascima i 54 % u noćenjima.
Najviše je bilo domaćih turista, a potom slijede turisti iz Njemačke, Poljske, Belgije, Slovenije, Austrije, Nizozemske, Indije i azijskih zemalja.
Oni najviše odsjedaju u kućama za odmor i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, no, ne smijemo ni zanemariti boravak u sobama i apartmanima koje također bilježe lijepu popunjenost. Mnogi su objekti nadogradili svoje kapacitete, podigli razinu usluge i time našu destinaciju učinili još privlačnijom. Prosječni boravak gostiju je 3,13 dana.

Galerija slika