Sajamski prostor Mesapa ovoga vikenda u duhu kulturne baštine Međimurja

VVM | 25.6.2023. u 11:32h | Objavljeno u Sponzorirano

"Škrinjica" je otvorena do 18 sati, ulaz besplatan

"Međimurska škrinjica" – Sajam međimurskog blaga, kulture i običaja ovog je vikenda širom otvorio svoja vrata i u dva dana na prostoru Mesap-a dočarava ljepotu i bogatstvo običaja, tradicije i kulture Međimurja.

Dvodnevna sajamska manifestacija po prvi put na jednom mjestu predstavlja sva blaga Međimurja na jednom mjestu, a pa se tako predstavljaju brojne udruge, općine i OPG-ovi s područja Međimurske županije. Posjetitelji su danas mogli uživati u izložbi oltimer vozila koju su pripremili članovi Oldimer kluba Međimurje, izložbi malih životinja ali i upoznati autohtonog međimurskog konja.

Kraj marljivih i radišnih ljudi

Direktorica Mesap-a Tonka Rajter zahvalila je svim izlagačima i gostima iz Slovenije i Srbije koji su povjerili povjerenje ovom projektu "Mamičina škrinjica jedinstvena je sajamska manifestacija koja predstavlja Međimurje na jednom mjestu - kraj marljivih i radišnih ljudi i kraj u kojem je ljubav prema Međimurju duboko utkana u nama".

- U ova dva dana predstavljamo ono najbolje što nudimo u našem Međimurju – sajam je prilika svima nama da čuvamo našu tradiciju, ali i da kroz razmjenu ideja još više unaprijedimo naš kulturni i društveni razvoj - rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji sajma.

"Međimurje blago čuva u škrinjici"

- Međimurje je otok između dvije rijeke i svoje blago čuva u škrinjici, no to blago naše baštine, kulture i tradicije trebamo prezentirati i usmjeriti prema javnosti, ovaj sajam je odlična ideja koju moramo čuvati i pretvoriti u tradiciju - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao kako svako naše mjesto – općina i grad mogu ispričati svoju priču, otvoriti svoju škrinjicu s blagom,

- Prva željeznička pruga u Kotoribi, tradicija međimurske popevke kroz Tetu Lizu u Donjoj Dubravi, čipkarstvo u Svetoj Mariji, zlatarstvo u Donjem Vidovcu, rijeka Drava u Prelogu, dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, dr. Vinko Žganec u Vratišincu, tradicija tiskarstva i cekeraštva u Nedelišću, naftaštvo i rudarstvo u Murskom Središću, vinarstvo i Sveti Jeronim u Štrigovi, skelarstvo u Murskom Središću.. to je ono što moramo čuvati i prenositi na generacije koje dolaze iza nas – jer ako izgubimo naše blago i tradiciju izgubit ćemo naš identitet - istaknuo je župan.

Program otvorenja svojim su nastupom uveličali Ines Celinger te mališani iz Dječjeg vrtića Zvončić Nedelišće.

"Međimurska škrinjica" otvorena je u subotu 24. lipnja i nedjelju 25. lipnja od 9 do 18 sati, a ulaz za posjetitelje je besplatan.