SADNJA DRVEĆA Studeni je pravo vrijeme za voćne sadnice i mlado bjelogorično drveće

VVM | 20.11.2022. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Za koju ćemo se varijantu odlučiti ovisi o vrsti i veličini sadnice koju želimo posaditi, a veliku ulogu ima i cijena. Sadnice u loncima obično su višestruko skuplje od sadnica golog korijena.

Definitivno počinje hladniji dio jeseni. Ples otpalog lišća s južnim vjetrom izmjenjuje se s tužnim maglama koje zovu zimu. A mi smo tek isplanirali vrt i pripremili jame za sadnju. Sad se moramo pozabaviti sadnicama. Došli smo u vrtni centar, imamo popis biljaka koje želimo posaditi i trebamo nabaviti sadnice. Izgleda jednostavno, no baš i nije tako jer sadnica ima svakojakih; velikih i malih, sa sličicom i bez nje. Skupljih i jeftinijih. Ima ih u loncima, izvađenih iz zemlje s grudom zemlje oko korijena i bez zemlje.

Goli ili balirani korijen

U studenom se obično prodaju voćne sadnice i mlado bjelogorično drveće, a to su sadnice do otprilike veličine 16/18, što predstavlja opseg stabla u centimetrima na metar visine. Vađenje biljaka s grudom zemlje oko korijena i transport ovakvih sadnica značajno je skuplje od manipulacije sadnicama golog korijena. Naravno da prijevoz i skladištenje (trapljenje) biljaka golog korijena mora biti maksimalno odgovorno izvedeno pa takve sadnice treba posaditi čim prije, nakon nabave. Najbolje je u roku nekoliko sati korijen iz trapa prenijeti i posaditi u svoj vrt. Kako god pažljivo radili za četinjače je primjerenija presadnja s baliranim korijenom. Za koju ćemo se varijantu odlučiti ovisi o vrsti i veličini sadnice koju želimo posaditi, a veliku ulogu ima i cijena. Sadnice u loncima obično su višestruko skuplje od sadnica golog korijena.

pexels-torsten-dettlaff-59321.jpg

Briga oko korijenja

Priprema sadnica za sadnju obuhvaća pripremu korijena i pripremu nadzemnog dijela. Sadnice koje su rasle u posudi vrlo često imaju korijen ‘omotan’ - savijen oko unutarnje stijenke posude. Takav korijen treba nakon skidanja posude odmotati, i po potrebi, skratiti. Balirani korijen najčešće je zaštićen tkaninom i, za veće sadnice, žičanom mrežom. Ako je tkanina od prirodnog materijala (juta ili sl.) onda je ne trebamo skidati jer će se ona već prve godine pod utjecajem vlage i mikroorganizama u tlu razgraditi. Ne skidaju se ni žičane zaštite koje se stavljaju oko većih bala jer one također brzo korodiraju i raspadaju se. Sintetičke mreže pak treba skinuti jer su u tlu jako postojane.

Za goli korijen je bitno da nakon vađenja iz trapa nikako ne bude izložen suncu ili vjetru. Takav korijen treba prije sadnje dobro pregledati i odrezati oštećene ili preduge dijelove. Nakon toga se moči u blatnu kašu ili smjesu zemlje, balege i vode da se dobro napije vode.

Bjelogoričnom drveću prije ili neposredno nakon sadnje obavezno je smanjiti nadzemni dio najmanje za jednu trećinu. To se radi zato što smo i korijen kod vađenja značajno smanjili pa ako ostavimo nadzemni dio u obimu kakav je bio prije presadnje, ovaj smanjeni korijen će ga u idućoj sezoni vrlo teško snabdjevati potrebnom vodom i hranjivima. Ovo smanjenje krošnje kod četinjača obično ne radimo jer bismo im narušili oblik rasta.

Želimo Vam da posadite što više drveća! Vaša Iva!

Vrtni centar Iva, Braće Radića 54, Štefanec, 40000 Čakovec, www.vrtnicentariva.hr