Miran Bojanić Morandini: Snažan “vjetar u leđa” razvoju turizma županije

VV | 27.2.2022. u 19:32h | Objavljeno u Sponzorirano

Nekadašnje kleti, štagljevi i stare, ruševne kućice na brežuljcima Varaždinske županije danas su postale luksuzne vile s bazenima i pravi raj za brojne turiste iz cijelog svijeta. Brojni turisti posljednjih godina prepoznali su Varaždinsku županiju kao izvrsnu turističku destinaciju. Pokazuju to i turistički rezultati za prošlu godinu, prema kojima je u Varaždinskoj županiji ostvareno čak 66 posto više noćenja u odnosu na godinu prije. Veliku zaslugu za to ima projekt Turističke zajednice Varaždinske županije “Kuće za odmor s pričom” jer upravo u ovim malim turističkim biserima našeg kraja strani su turisti ostvarili čak 67 posto ukupnih noćenja u 2021. godini.

Prepoznatljiv brend

- U želji da zahtjevnom tržištu ponudimo što kvalitetniji i drugačiji doživljaj, Turistička zajednica Varaždinske županije pokrenula je krajem 2017. godine projekt “Kuće za odmor s pričom”. Glavni cilj projekta je razvoj turističke ponude na ruralnom području i povećanje broja smještajnih objekata uz diverzifikaciju temeljenu na kulturno-povijesnoj tradiciji i podizanje kvalitete. Osnovni cilj ovog projekta je razvoj, povezivanje, podizanje konkurentnosti i unapređenja kvalitete ponude obiteljskog smještaja, a kroz projekt “Kuće za odmor s pričom” želimo stvoriti prepoznatljivi brand koji će se direktno vezati uz visokokvalitetan smještaj u Varaždinskoj županiji - rekao je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

”Kuće za odmor s pričom” danas su sinonim za kvalitetan i luksuzan odmor. Uz zabavne sadržaje, mnoge u ponudi imaju jacuzzije, saune, vanjske bazene, i to u idiličnom kraju daleko od gužve i vreve. S obzirom da se od početka velika važnost daje “zelenom i digitalnom”, iznajmljivači su veliku pozornost posvetili energetskoj učinkovitosti, zbrinjavanju i selektiranju otpada, kompostiranju i odabiru prirodnih materijala.

- Turizam se tako na ovom području razvija zeleno, održivo i kvalitetno, a naša Županija pozicionira se kao sigurna i odgovorna destinacija - istaknuo je Bojanić Morandini.

Svaka ima “svoju priču”

Svaka “Kuća za odmor s pričom” priča priču o svojim vlasnicima, ali i priču o povijesti i životu ovdašnjih ljudi, njihovim običajima i tradiciji, a upravo je odmor u idiličnom kraju daleko od gužve postao hit u vrijeme pandemije. Dok su hoteli, pansioni, hosteli i drugi oblici smještaja bilježili pad broja noćenja, “Kuće za odmor s pričom” bile su popunjene i to ne samo u “udarnim” mjesecima, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, već i ostale mjesece u godini.

- Do prije nekoliko godina ruralni dio Varaždinske županije nije imao smještajnih kapaciteta, dok danas privatni smještaj postaje perjanica županijskog turizma. Sigurnost, individualnost, posebnost i visoki standardi i vrhunska opremljenost pun su pogodak i u vremenima kada je čitav svjetski turizam, pa i onaj u Hrvatskoj bilježi manje gostiju zbog pandemije - kaže Bojanić Morandini.

Zahvaljujući projektu “Kuća za odmor s pričom” privatni smještaj u Varaždinskoj županiji podignut je na jedan viši i kvalitetniji nivo, što Varaždinsku županiju svrstava na turističku kartu svijeta kao sinonim dobrog smještaja i kvalitetne ponude.

- Do prije nekoliko godina ruralni dio Varaždinske županije nije imao smještajnih kapaciteta, dok danas privatni smještaj postaje okosnica županijskog turizma. Usporedbe radi, prije nego smo krajem 2017. godine započeli s projektom “Kuće za odmor s pričom” na području Varaždinske županije imali smo ukupno registrirano 16 kuća za odmor sa 77 kreveta, dok je četiri godine kasnije, s krajem 2021. godine registrirano 107 kuća za odmor s ukupno 574 kreveta. Danas na području Varaždinske županije postoje ukupno 56 certificiranih “Kuća za odmor s pričom” s ukupno 331 kreveta - doznali smo od direktora Turističke zajednice Varaždinske županije koji dodaje kako je u “Kućama za odmor s pričom” ostvareno 11,20 % svih noćenja u našoj Županiji.

Vjeruje da će se takvi pozitivni trendovi nastaviti i dalje.

- Projekt “Kuća za odmor s pričom” primjer je razvoja kvalitetnog, odgovornog i održivog turizma okrenutog razvoju cijele lokalne zajednice očuvanjem ruralne i tradicionalne arhitekture, prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti uključivanjem u turizam te poticanjem društvene i ekološke odgovornosti - rekao je Bojanić Morandini.

U luksuznim vilama odmaraju se i Varaždinci!

Što se tiče strukture gostiju koji odmaraju u “Kućama za odmor s pričom”, najviše je stranaca, no u njima odmaraju i brojni Hrvati, a kako doznajemo - i Varaždinci! Prema podacima Turističke zajednice Varaždinske županije u “Kućama za odmor s pričom” prošle godine Hrvati su ostvarili čak 5643 noćenja, a odmor u idiličnom kraju zagorskih brega privlačan je i stanovnicima Varaždinske županije.

- Najviše noćenja gostiju koji su za odmor izabrali “Kuće za odmor s pričom” prošle godine ostvarili su turisti iz Njemačke (6.585), zatim Poljske (993), Belgije (675), Nizozemske (630), Austrije (614) i Danske (366). Ponosni smo što su 44 naše “Kuće za odmor s pričom” pet friendly, 39 ih u ponudi ima bazene, a u 27 “Kuća za odmor s pričom” vlasnice su žene - otkrio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Potpore u turizmu

Ruralni dijelovi Varaždinske županije do prije nekoliko godina gotovo da nisu imali smještajnih kapaciteta. S obzirom na to da je upravo privatna inicijativa presudna za razvoj turizma, Varaždinska županija već nekoliko godina dodjeljuje potpore za turizam. Do sada je za ukupno 223 projekta odobreno preko tri milijuna kuna, a u protekle tri godine 68 obitelji se po prvi puta uključilo u priču o turističkom uspjehu u Varaždinskoj županiji. Javni poziv za potpore u turizmu objavljen je i ove godine, a kroz njega je osigurano ukupno 1,3 milijuna kuna bespovratnih potpora za turizam, odnosno potpora za privatni smještaj. Ove godine potpore se dodjeljuju i po dvije nove mjere, a novost su poticanje dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu te razvoj turističkih atrakcija, a za obje te nove mjere predviđeno je bespovratno financiranje po pet objekata s fiksno po 40.000 kuna po projektu. Za fizičke i pravne osobe koje tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti i javljaju se s ciljem registracije novih smještajnih kapaciteta, osigurano je po 25.000 kuna za osam najbolje ocijenjenih projekata. Kroz ove potpore Varaždinska županija želi intenzivirati ulaganja i dati “vjetar u leđa” privatnoj inicijativi, koja je presudna za razvoj turizma.

Promocija i edukacije

Uz tiskane materijale i marketinške aktivnosti i kampanje u inozemstvu i na domaćem tržištu, za vlasnike “Kuća za odmor s pričom” organizirane su edukacije i studijska putovanja, a organizirana su i predstavljanja ovog originalnog turističkog proizvoda u inozemstvu. Tako je projekt “Kuća za odmor s pričom” predstavljen 2020. godine na 8. međunarodnom kongresu “St. Peterburg i slavenski svijet”, zahvaljujući kojem je o našim “Kućama za odmor s pričom” saznao cijeli svijet.

"Varaždinska kištrica”

Kako bi se povezali poljoprivredni proizvođači varaždinskog kraja s “Kućama za odmor s pričom” osmišljena je “Varaždinska kištrica” koju svaka grupa gostiju dobiva kao poklon dobrodošlice i koja za cilj ima prezentaciju autohtonih proizvoda Varaždinske županije. Korak više u uključivanju malih poljoprivrednika u turizam i odgovor na potrebe suvremenih gostiju kojima “jesti lokalno, zdravo i domaće” na odmoru ili putovanju postaje sve važnije.

- Riječ je o 10-ak proizvoda proizvedenih u Varaždinskoj županiji s prigodnom knjižicom koje smo pripremili za iznajmljivače. U “Varaždinskoj kištrici” nalazi se bio eko sapun, šampon i maslac za tijelo, licitar, bučino ulje, bučin namaz, lavanda, med i pekmez, a ukupna vrijednost “Varaždinske kištrice” je 10 eura – otkrio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.