LIDIJA PINTARIĆ ”Treba znati prepoznati prilike koje ti život pruži”

VVM | 9.3.2024. u 19:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Nakon više od dvadeset godina frizerskog rada, prvo je prije sedam godina registrirala vlastiti frizerski obrt, a zatim je, nakon više lokacija, prije godinu i pol dana konačno uselila u vlastiti prostor, uređen u sklopu obiteljske kuće u Sračincu. No, tu nije stala te s obzirom na opseg posla trenutačno gradi novi i veći poslovni prostor u Sračincu.

- Svaka žena koja ostvari svoje ciljeve u životu je uspješna, bilo da je to obiteljski život ili posao. Svakom se od nas, barem jednom u životu, ukaže neka dobra prilika i samo je treba znati prepoznati. Stoga je važno vjerovati u sebe. Tako se i meni prije sedam godina sve nekako poklopilo i eto me - govori Lidija Pintarić, vlasnica frizerskog studija “Lidija” iz Sračinca.

Nakon više od dvadeset godina frizerskog rada, prvo je prije sedam godina registrirala vlastiti frizerski obrt, a zatim je, nakon više lokacija, prije godinu i pol dana konačno uselila u vlastiti prostor, uređen u sklopu obiteljske kuće u Sračincu. No, tu nije stala. S obzirom na opseg posla trenutačno gradi novi poslovni prostor u Sračincu koji će biti prilagođen i osobama s invaliditetom.

lidija2.jpg

”Uvijek buš imala za kruh”

Svoj je životni put zacrtala već s pet godina, prepričava nam naša sugovornica prisjećajući se tetinih riječi koja joj je još tada savjetovala “Lidika, ako buš frizerka, za kruh i mlijeko buš uvijek imala!”. Lidija je dobro upamtila taj savjet jer joj je želja bila brzo se osamostaliti i stati na svoje noge.

- Već sam kao učenica vježbala šišanje na rodbini i susjedama, ali je bilo sve više prijatelja koji su htjeli da ih sredim pa sam nakon škole bila leteća. Na biciklu sam vozila veliku putnu torbu u kojoj mi je bio “cijeli salon” i tako od Strmca do Varaždina, sve biciklom. Zvali su me “leteći Holandez” jer sam ponekad biciklom bila brža od traktora - opisuje svoje početke, a prisjeća se i svih onih koji su na neki način zacrtali njezin profesionalni put. Osim podrške obitelji i supruga, ističe i ulogu svoje prve šefice Anice Belcar, kod koje je bila na praksi i ulogu Božidara Novoselca koji joj je pružio priliku da vodi frizerski salon “Majstori” u Sračincu, sve dok nije odlučila pokrenuti vlastiti posao.

- Da me on tada nije zaposlio, tko zna gdje bi sada bila i što bih radila. Čovjek stvarno treba prepoznati priliku - ističe ona dodajući da nije lako bilo krenuti u samostalne poduzetničke vode s obzirom na sve troškove koje treba pokriti, ali su joj mušterije počele stizati od prvog dana i već je nakon dvadesetak dana zaposlila prvu pomoćnicu, a danas ih u salonu radi troje.

lidija.jpg

Dobra frizura je najbolja reklama

Pored mnogih ženskih mušterija, koje dolaze u salon, sve je više i muškaraca koji su prepoznali njihov rad. Među stalnim klijentima ima i onih koji joj dolaze na šišanje još od njezinih početničkih, školskih dana, ali joj je važno uvijek privlačiti i nove, mlađe generacije. Za to je potrebno biti u trendu i kontinuirano se educirati.

- Nekad je ovaj posao bio jednostavan. Radili smo “trajne”, klasične pramenove na kape i jednostavne frizurice, a sada djevojke dođu sa slikom frizure koju žele i na nama je da ispunimo njihova očekivanja. Zato su potrebne stalne edukacije, kako one online putem tako i edukacije uživo, na koje stalno idemo. Radimo jako puno pramenova i muških šišanja. Dečki prepoznaju naš rad, vide dobru frizuru i dolaze nam preko preporuka - govori naša sugovornica dodajući da joj klijenti dolaze iz širokog kruga, od Ormoža u susjednoj Sloveniji do Varaždinskih Toplica i Novog Marofa. I na kraju ističe da svega toga ne bi bilo bez podrške i timskog rada njezinih djelatnica, koje su joj velika potpora i poticaj u radu.

“Mladima treba dati slobodu kako bi izrazili svoju maštovitost i kreativnost”

Lidija Pintarić predsjednica je Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin te je idejna začetnica manifestacije “Čarobne ruke”. Ova uspješna revija zamišljena je kako bi promovirala obrtnička zanimanja i povezala varaždinske obrtnike s učenicima strukovnih zanimanja.

- Volim pomagati drugima da rade na sebi, da se usavršavaju i pokažu ono što znaju i mogu. Mladima treba dati otvorene ruke jer su još puni kreativnosti i mašte. I svoje djelatnice u salonu uvijek potičem da rade onako kako misle da je najbolje, a ne samo da slijede naučene šablone. Zato mladima treba dati slobodne ruke jer se onda usude pokazati što umiju; a ne ih ograničavati.

Kontakt:

Frizerski studio Lidija

Matije Gupca 65, Sračinec

098 725 397