BAŠTINA U tri međimurske općine tijekom ožujka i travnja organiziraju se festivali keramike, čipke i cekera

| 18.3.2022. u 15:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Tijekom ožujka i travnja u Međimurju će se održati festivali keramike, čipke i cekera kroz koje će se predstaviti bogatstvo međimurske nematerijalne kulturne baštine, ali i sve ono što Međimurje ima za ponuditi. Prvi festival održava se ovoga vikenda u Štrigovi. Riječ je o Festivalu keramike koji svojim posjetiteljima donosi brojne sadržaje u dva dana, 18. i 19. ožujka.

U Međimurskoj palači turizma održana je konferencija za medije na kojoj je su predstavljeni Festivali baštine – keramike, čipke i cekera koji će se održati u sklopu projekta ADRIONET vrijednog gotovo 10 milijuna kuna. 

Kao dio razvoja koncepta „gostoljubive zajednice“, u sklopu projekta bit će održani Festivali baštine s ciljem očuvanja lokalnog tradicijskog identiteta i promocijom kulturne baštine. U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, TZ Općine Nedelišće i TZ Općine Štrigova, LAG-om Međimurski doli i bregi i LAG-om Mura Drava te trima navedenim općinama, biti će organizirana tri festivala: Festival keramike u Općina Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u Općina Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u Općina Nedelišće 2. travnja.

Već ovoga vikenda u Štrigovi se organizira Festival keramike jer je taj kraj, osim po vinima, poznat i po bogatoj tradiciji izrade keramike. Zahvaljujući brojnim umjetnicima i kreativcima keramika se izdvaja kao novi sadržaj za razvoj kulturnog turizma ovoga kraja. Riječ je o tri umjetnička punkta; umjetnice Jelene Valkaj, keramičarke Rahele Mikec i akademske kiparice Vesne Osojnički koja u sklopu Festivala keramike otvara svoj novi atelje. Također će se posjetiteljima predstaviti Galerija na otvorenom sa stazom Terra Historica, koju čine skulpture postavljene uz cestu u Grabrovniku 139, a predstavit će se i podružnica Oblikovne likovne radionice “Plemenitaš”.

- U sklopu Festivala prezentiratn će se inicijativa gradova keramike RH kao nacionalne mreže koja bi se udružila u asocijaciju gradova keramike EU, na prijedlog Štrigove - gradića keramike - najavili su u TZ-u Međimurske županije.

Program se nastavlja drugoga dana u Domu kulture Štrigova s nizom događanja poput umjetničkog prikaza keramičkog oblikovanja i tehnika pečenja koje će izvoditi 15 sudionika iz raznih dijelova Hrvatske. Svoj rad predstavit će grupe i udruge keramičara iz Zagreba i Varaždina s ciljem da posjetiteljima prikažu obilje keramičkih umjetničkih djela i da se predstave kroz multimedijalne prezentacije. Izložba tradicijskog posuđa Štrigovskog kraja prikazat će povijest svakodnevnog konzumiranja i pripreme hrane. U programu sudjeluju i učenici drugog razreda Dizajna keramike, odjela Likovne umjetnosti i dizajna pri Graditeljskoj školi koji će prikazati izradu keramičarskih predmeta na lončarskom kolu i radove učeničke zadruge.

U domu kulture u Svetoj Mariji, mjestu poznatom po izradi čipke, u subotu, 26. ožujka, bit će održan Festival čipke. U sklopu manifestacije bit će organizirano predavanje o povijesti izrade čipke uz izložbu i prezentaciju njezine izrade, a bit će priređena i modna revija domaće dizajnerice Gabrijele Kanižaj.

Nedelišće je već niz godina poznato kao centar vještine pletenja cekara od kukuruzne komušine stoga će se u centru ovog mjesta 2. travanja održati Festival cekara. Ova vještina uskoro će biti upisana u registar nematerijalne kulturne baštine Hrvatske .