SDP: Proračun je realan, no naša podrška ovisi o prihvaćanju amandmana

| 15.12.2017. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

Naša podrška proračunu Grada Varaždina za 2018. godinu ovisi o tome hoće li biti prihvaćena naša četiri amandmana.

Poručili su to na današnjoj pressici predsjednik GO SDP-a Varaždin Miroslav Marković te predsjednik Kluba vijećnika SDP u Gradskom vijeću Neven Bosilj koji, u načelu, na prijedlog proračuna pozitivno gledaju.

- Proračun je konzervativno planiran, u prihodovnoj strani čak i nerealno, i mi smatramo da će se ostvariti veći prihodi nego što su planirani. Naime, u međuvremenu su na snagu stupila dva krucijalna zakona. Iako se navodilo kako će izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Grad Varaždin ostati na nuli, smatramo da će dobiti od osam do 12 milijuna kuna te će prihodi zasigurno biti veći nego je planirano. Usto, na snagu je stupio i izmijenjen Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. lex šerif koji zapravo unazađuje demokratske procese u društvu. Odnosno, on suspendira brojna prava koja su dosad imali vijećnici - ukazao je Bosilj koji je dao povoljnu ocjenu i rashodovnoj strani proračuna.

Ističe, naime, kako su u njemu projekti koje je SDP pokušao staviti i u proračun bivšeg gradonačelnika koji je „pao“.

- Tu je nastavak POS-a, okvirni sporazum JUGS-a i Grada, obnova dječjih vrtića, dvorana 6. OŠ, modernizacija raskrižja...To su sve stvari iz našeg programa. Tu je i projekt kućanske rampe, ali i projekti energetske učinkovitosti i širokopojasnog interneta što je također bilo u našem izbornom programu - podsjetio je Bosilj napomenuvši kako su rotori u Filićevoj i Optujskoj ulici obnovljeni sredstvima MUP-a, a što je ugovorila još bivša gradska vlast.

Amandmani na proračun koje predlažu „teški“ su 1,6 milijuna kuna. Vijećnici SDP-a tako traže da se u proračunu predvide sredstva za obnovu elektroinstalacija na 5. OŠ za što će „uzeti“ 900.000 kuna sredstva predviđenih za uređenje rasvjete Starog grada, a traže i isplatu „uskrsnica“ umirovljenicima za što bi se prenamijenila sredstva predviđena za promidžbu Grada i energetsku učinkovitost. Usto, SDP traži i povećanje sredstava za uređenje dječjih igrališta te povećanje sredstava za poljoprivredu.

- Proračun je realan i daj Bože da se sve ostvari, no naša podrška proračunu uvjetovana je prihvaćanjem amandmana - poručio je Marković.

Što se tiče ostalih točaka sjednice vijeća zakazane za ponedjeljak, Bosilj je najavio da će SDP-ovi vijećnici podržati prijedlog rebalansa proračuna, prijedlog kulturne strategije te prijedlog mreže škola, no prijedlog o preustroju uprave neće podržati.

- SDP smatra da preustroj nije potreban. Radi se iz političkih pobuda zbog imenovanja novih pročelnika te ćemo umjesto sedam upravnih odjela imati još dva odjela i službu. Da tako kažem, umjesto sedam ministara imat ćemo 10 - naglasio je Bosilj.