Reagirao i HDZ: Gradsko vijeće je loše onoliko koliko je loš sam gradonačelnik

| 28.9.2016. u 11:56h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na jučerašnji istup varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je ovaj saziv Gradskog vijeća Grada Varaždina okarakterizirao najlošijim te ga povezao s "varaždinskim podzemljem", reagirao je jutros Damir Habijan, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a. 

Kako je naglasio Habijan, Habuševa komunikacija je ispod svake razine te je politički nekorektno kolege iz Gradskog vijeća kvalificirati na taj način. 

- Spominjanjem "podzemlja" u korelaciji s gradskim vijećnicima, gradonačelnik je povrijedio i sve Varaždinke i Varaždince koji su navedene vijećnike izabrali u Gradsko vijeće. Varaždin si u ovom trenutku doista ne može priuštiti luksuz da njime vladaju podjele i destrukcija - naveo je Habijan. 

Pozvao je sve vijećnike da u interesu grada zatome sve političke razlike i osobne interese i u pitanjima važnim za grad postignu konsenzus. 

Što se tiče Habuševih kvalifikacija da je ovo "najgori sastav Gradskog vijeća", Habijan napominje da gradonačelnik zaboravlja neke stvari, a to je da Gradsko vijeće donosi odluke na prijedlog izvršne vlasti, odnosno samog gradonačelnika. 

- Prijedlozi odluka koje dolaze pred Gradsko vijeće su manjkave. Primjerice, u svibnju ove godine gradonačelnik najavljuje trim stazu na Dravi, a sada su shvatili da bi morali pripremiti i projektnu dokumentaciju, pa u rebalans unose stavku za to. Na gotovo 80 posto sjednica imali smo rebalans proračuna, akta koji predstavlja temelj za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave. To dovoljno govori o pripremljenosti i stručnosti aktualne gradske vlasti - napomenuo je Habijan te dodao da je Vijeće loše onoliko koliko je loš gradonačelnik, odnosno onaj tko predlaže odluke Vijeću. 

Dotaknuo se i odluke Visokog trgovačkog suda u pogledu ništetnosti ugovora T7 VIS-a. Fotografija koja je poslana iz Grada Varaždina, smatra Habijan, najviše govori o tome koliko su ozbiljni. 

- Fotografija koju su poslali dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti. Moja poruka je budimo ozbiljni i ponašajmo se odraslo, jer svi oni koji razmišljaju o potencijalnom investiranju na području grada, vode računa i tome tko vodi ovaj grad. Način na koji se gradska vlast odnosi prema ozbiljnim stvarima sigurno nije dobar primjer ni dobar temelj ni poziv na investitore. Podsjetio bih da se osobe koje se smiješe na fotografiji, 2008. godine participirali u vlasti. Ti ugovori su potpisani u vrijeme kada smo imali koaliciju na vlasti, čiji sastavni dio je bio HNS. Sada se smiju, samo mi nije jasno čemu se smiju - bio je kritičan. 

Zaključno, Hbaijan je napomenuo da bez obzira što nije u član Gradskog vijeća, da traži od gradonačelnika da se suzdrži od ovakvog načina komunikacije i ovakve retorike. 

- Pojedini gradski vijećnici tražit će da se gradonačelnik ispriča i to je razumljivo. Mislim da bi o bilo dobro i jedino prihvatljivo - rekao je Habijan.