Oštra reakcija Županije na kritike HNS-a: Iznijet je niz netočnih navoda

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Varaždinska županija dostavila je očitovanje vezano na današnju konferenciju za novinare koju su sazvali HNS-ovi Milorad Batinić, Marijan Škvarić i Damir Šprem.

Kako navode iz Županije tada je izrečen niz netočnih navoda o radu hitne medicinske službe u Ivancu, kao i o komunikaciji Županije s načelnicima i gradonačelnicima te predsjednicima mjesnih odbora, a koje su iznijeli dužnosnici HNS-a.

Reakciju prenosimo u cijelosti:

"Sramotno je i potpuno nevjerojatno da postoji netko tko si uzima za pravo da svojim činovničkim duhom i postupcima pokušava spriječiti realizaciju inicijative za kontinuiranu komunikaciju župana i predsjednika mjesnih odbora u Županiji s ciljem što potpunijeg prepoznavanja problema građana i pružanja pomoći u njihovom rješavanju. Taj strah od razgovora, komunikacije i istine o stvarnom stanju i životnim potrebama naših građana u svakom našem mjesnom odboru u ovoj Županiji je potpuno neshvatljiv. Govori sve o ljudima koji ovakvim postupcima žele onemogućiti župana da dobije informaciju i pomogne građanima u rješavanju njihovih problema.

Usprkos naporima HNS-a, a posebno gospodina Milorada Batinića, ništa neće spriječiti župana i njegove suradnike da razgovaraju kako s predsjednicima mjesnih odbora, tako i sa svim građanima, što je pravo i obveza župana, ali prije svega temeljna građanska sloboda svih naših građana.

Samo činovnici ovdje vide formu, a ne prepoznaju sadržaj. Kao i u slučaju formiranja Savjeta župana s gradonačelnicima i načelnicima, u pozivu na komunikaciju uvijek se i isključivo radi o dobrovoljnom odazivu, a ne o bilo kakvoj obvezi.

Kad je u pitanju ambulanta Zavoda za hitnu medicinu u Ivancu, navodi gospodina Batinića su zakonski neutemeljeni budući da se ne radi ni o kakvom „smanjivanju standarda hitne pomoći“, nego se radilo o nezakonitom postupanju, što je utvrdila kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Kontrolom HZZO-a, koja je provedena u Zavodu za hitnu medicinu u Ivancu, utvrđeno je da je Zavod utemeljio „trijažni tim“, što je pravno nepostojeći oblik pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti izvanbolničke hitne medicine. Time su prekršili Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine zbog čega je takvo dežurstvo ukinuto.

Dakle, u Ivancu se radilo o ukidanju nadzakonskog standarda, koji je bio ustrojen jedino u Ivancu i to, kao što je utvrdilo nadležno tijelo, na nezakoniti način. Zašto je gospodinu Štromaru takvo nezakonito postupanje bilo prihvatljivo, mi ne znamo, no u Varaždinskoj županiji ne želimo niti ćemo postupati protuzakonito.

Člankom 11. Pravilnika propisano je i to da isključivo doktor medicine obavlja pregled, dijagnostičke postupke i određuje i primjenjuje terapiju te koordinira radom ostalih članova tima, odnosno da medicinske sestre i tehničari bez liječnika ni u kojem slučaju ne mogu pružati hitnu medicinsku pomoć.

Netočan je i navod da „institucije Županije nisu spremne“. Na sastanku koji je 13. listopada 2017. godine održan u Ministarstvu zdravstva usuglašeno je da će se problem riješiti osnivanjem posebnog dežurstva u Ivancu. Županija je kao osnivač Doma zdravlja tome dala podršku, a gradonačelnik Batinić je na tom sastanku iskazao spremnost da Grad Ivanec osigura sredstva za opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo u Ivancu.

S obzirom da ni Dom zdravlja niti Varaždinska županija u Gradu Ivancu ne raspolažu adekvatnim slobodnim prostorom, Dom zdravlja je spreman provesti donesenu odluku o osnivanju punkta posebnog dežurstva čim Grad Ivanec osigura opremljeni prostor".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.