Mladež HDZ-a: Svatko ima pravo na čistu vodu!

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Mladež HDZ-a Varaždinske županije odlučila je obilježiti Svjetski dan voda, 22. ožujka, skretanjem pozornosti na važnost dostupnosti čiste vode.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana voda je „Nikog ne smijemo ostaviti po strani – voda za sve!“, a tema apelira na jednaka prava pristupu sigurnoj vodi za sve ljude, ukazujući na globalne trendove smanjenja raspoloživih zaliha vode, uzrokovane neracionalnim trošenjem vode i onečišćenjem. Osiguranje pitke vode jedno je od temeljnih ljudskih prava te predstavlja imperativ za vodnu politiku Hrvatske.

 

hrvatske_vode_3.JPG

Kako bi javnosti skrenuli pozornost na ovu važnu problematiku, predstavnici Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i grada Varaždina posjetili su direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijela Bunića, koji je istaknuo da Hrvatske vode brinu o korištenju voda i njezinoj zaštiti te o štetnom djelovanju voda, poput poplava.

- Od 171 tisuće stanovnika u Varaždinskoj županiji u sustavu javne vodoopskrbe imamo oko 91 posto stanovnika, na javnim vodovodima Varkoma i Ivkoma. Oko 9 posto je na lokalnim vodovodima na područjima Lepoglave, Novog Marofa, Visokog, Breznice i Brezničkog Huma. Svake godine se kroz programe koje Hrvatske vode sufinanciraju zajedno s isporučiteljima vodne usluge vodoopskrbna mreža proširuje. Ove godine planiran je iznos od 4,2 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe u našoj županiji - rekao je direktor Bunić te dodao da postoji i dugoročni program smanjenja gubitaka, usklađen s EU direktivama.

hrvatske_vode_bunic.JPG

- Brojne investicije višemilijunskih iznosa odnose se na aglomeracije Varaždin i Varaždinske Toplice, sustave odvodnje u općinama Sveti Ilija, Ljubešćica i Jalžabet, redovno godišnje održavanje vodotoka Drave, Bednje i Plitvice, gradnju nasipa u općini Cestica te projekt Drava Life za revitalizaciju starih rukavaca Drave u Varaždinskoj županiji vrijedan 11 milijuna kuna. Varaždinska je županija i dio mreže Natura 2000 sa zaštićenim staništima za životinje i biljke - navode iz HDZ-a.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić istaknuo je vrlo dobru suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te državnim tajnikom Marijom Šiljegom.

Na susretu u Hrvatskim vodama u Varaždinu bili su Ivan Salopek, predsjednik Odbora za mlade HDZ-a Varaždinske županije, predsjednik i tajnik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije Tin Jurak i Leon Herjavec te predsjednik i tajnik Mladeži HDZ-a grada Varaždina Sven Bunta i Jurica Pajtak.

Salopek je naglasio da su obilježavanje Svjetskog dana voda izabrali kakao bi uputili poruku da voda treba biti dostupna svima, a Jurak je dodao da je Mladež HDZ-a pokrenula ovu inicijativu da se podigne svijest u javnosti o važnosti da svako kućanstvo ima pristup čistoj vodi. Predstavnici Mladeži HDZ-a zadovoljni su informacijama o aktivnostima koje Ministarstvo i Hrvatske vode čine kako bi se građanima osigurala dostupnost čiste vode, tog najvrjednijeg resursa.

Usto, Gradski odbor GDZ-a Varaždin danas, 23. ožujka organizira čišćenje zelenih površina uz Bombellesovu cestu od Caritasovog centra do križanja Bombellesove ceste i Međimurske ulice. nakon okupljanja u 8.40 sati kod Caritasovog centra Varaždin, akcija čišćenja kreće u 9 sati.

Svjetski dan voda obilježava se od 22. veljače 1993. i na taj dan se diljem svijeta posebno skreće pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Bitno je naglasiti kako je šuma najbolji i najjeftiniji filtar za dobivanje pitke vode, stoga je od velike važnosti da vodimo brigu o čistoći i očuvanosti naših šuma.

- Dravska park šuma dio je živog tkiva grada Varaždina te ovom akcijom želimo ukazati na njenu važnost, ne samo kao zelene oaze i „pluća grada“ već kao i važnog elementa u zaštiti voda - poručuju HDZ-ovci.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.