Istraživanje: SDP-u 30,9, a HDZ-u 21,5 posto glasova birača Foto: Vecernji.hr

Istraživanje: SDP-u 30,9, a HDZ-u 21,5 posto glasova birača

VV/Vecernji.hr | 29.6.2016. u 08:04h | Objavljeno u Aktualno

Da su danas prijevremeni parlamentarni izbori SDP bi osvojio 30,9 posto glasova birača, dok bi HDZ dobio svega 21,5 posto glasova. Most nezavisnih lista je i dalje treća opcija i uživa potporu od 12,1 posto birača. Podaci su ovo najnovijeg istraživanja Dnevnika Nove TV o rejtingu političkih stranaka provedenom nakon poprilično dramatičnih političkih događaja, prenosi Vecernji.hr.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko dao je ostavku u Banskim dvorima, a potom i na čelnoj funkciji u stranci, izglasano je nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću u Saboru čije je pala i Vlada, a na koncu je raspušten i Sabor.

Riječ je, dakle, o prvom istraživanju provedenom nakon spomenute političke trakavice i to na ukupno 1219 ispitanika telefonskim putem od subote do utorka, a riječ je o biračima koji bi sigurno ili vjerojatno glasali za spomenute stranke.

Prema istraživanju sve ostale stranke imaju uglavnom potporu birača koja se kreće od 2 do 1 posto. Odskače tek stranka Bandić Milan 365 koja uživa nešto malo bolju potporu od 2,3 posto birača. Stranka Pametno iz Splita je na dva posto potpore, HSP Ante Starčević je na 1,6 posto. HSS kojemu koaliciju nudi i lijevi blok na 1,5, IDS na 1,4 posto, a HNS na 1,3 posto. Nezavisna lista Stipe Petrine ima potporu od 1 posto birača kao i regionalna stranka HDSSB koja sada može računati na 1 posto potpore sigurnih i vjerojatnih birača.