Bernardić u Varaždinu: Povećat ćemo minimalac na 4.000, a neoporezivi dio plaće na 5.000 kn

MGA/VV | 17.5.2020. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

- Drago mi je da smo danas ovdje u Varaždinu. Pobjednička Restart koalicija danas je u 3. izbornoj jedinici, na sjeveru Hrvatske, odakle pušu novi vjetrovi; vjetrovi napretka, progresa, optimizma i ideja. Svega onoga što treba napraviti da Hrvatska krene napred. Ova je kriza pokazala da Hrvatska ne može funkcionirati kao do sada i da nismo samodostatni, prvenstveno u poljoprivredi. Ne možemo živjeti samo od potrošnje i to pretežno uvoznih proizvoda, te ne možemo živjeti samo od turizma i da nemamo industriju jer je ona uništena u HDZ-ovoj pljački i privatizaciji 90-ih godina - poručuje Davor Bernardić, predsjednik SDP-a koji danas obilazi lokalne organizacije SDP-a u Čakovcu i Varaždinu. Tom je prilikom iznio dijelove predizbornog programa Restart koalicije.

- Stoga je Hrvatskoj potreban restart, novi početak i to ova koalicija nudi. Zajedno s kolegama iz Varaždinske županije razgovaramo o pripremi stranke za izbore i izbornom programu. Ovo je jedan od rijetkih proizvodnih krajeva u Hrvatskoj i ovdje je glavni zadatak kako povećati plaće i kako povećati potporu izvozu. Već u srpnju, nakon preuzimanja vlasti, povećat ćemo minimalnu plaću na 4.000 kuna neto. To je iznos i koji su gospodarstvenici dobili da podijele svojim radnicima.

Također ćemo odmah povećati neoporezivi dio plaća i podignuti ga na 5.000 kuna. Time ćemo omogućiti rast plaća za više od 770.000 ljudi, i to u prosjeku za 330 kuna. Iznimno je nužno potaknuti proizvodnu atmosferu kroz porezno poticajno okruženje tako da ćemo pružiti poticaj izvoznicima kroz drugačiju ulogu HBOR-a i drugačijim odnosom spram poslovnih banaka te kroz posebnu brigu za izvoznike.

U turizmu i ugostiteljskom sektoru, koje je iznmno pogodila korona, svjesni smo da su porezi neodrživi. Snizit ćemo poreze u turizmu na 10 posto, kako bi bili u razini naše konkurencije na Mediteranu.

Hrvatskoj je potreban restart koji počiva na drugačijem odnosu prema zemlji. Sve što smo gledali zadnje četiri godine; lopovluk, kupovina zastupnika, žetončić koalicija Bandić - HNS - Plenković je nešto čemu će građani reći ne. S korupcijom ćemo se obračunati nemilosrodno. Donijet ćemo zakon o porijeklu imovine, uspostavit ćemo porezni Uskok, reformirati pravosuđe, i vrijeme je došlo da se iskorijeni taj HDZ-ov virus korupcije.

Digitalizirat ćemo sve javne servise i usluge kako bi se borili za transparentnost i želim zahvaliti svim vrijednim ljudima ovoga kraja koji svaki dan ulažu u djelatnosti po kojima je ova županija poznata i koji će znati izabrati - poručio je Bernardić Varaždincima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz prethodnu izjavu SDP-ova Branka Grčića o mogućnosti stvaranja vlade nacionalnog spasa tj. velike koalicije SDP-a i HZD-a, Bernardić je odgovorio da s HDZ-om nema koalicije ni u najgoroj noćnoj mori.

- Nema koalicije sa strankom iz čije je Vlade otišlo 11 ministara zbog sumnje na korupciju i koja se održava na vlasti zahvaljujući kupovini zastupnika u saboru - poručio je Bernardić.

Predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora podsjetila je da SDP uvijek najbolje rezultate postiže na sjeveru Hrvatske te Varaždinskoj županiji što će biti slučaj i ovog puta.

- SDP kroz svoj predizborni program nudi rješenja za sve probleme u ovoj zemlji, a ta rješenja su nužna kako bi svi živjeli bolje. Upravo ono što je predsjednik Bernardić najavio kroz povećanje minimalne plaće, podizanje neoporezivog dohotka, prava su rješenja za radnike sjevera Hrvatske i Varaždinske županije – poručila je Antolić Vupora.

Kao i Antolić Vupora, predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković vjeruje u odličan rezultat SDP-a i partnera u Varaždinskoj županiji.

- Mi ovdje ne sumnjamo u naš uspjeh. Mi smo na predsjedničkim izborima, govorim za Grad Varaždin, bili najbolji po glasovima za Milanovića i ne sumnjamo da će tako biti i na ovim izborima. Ključne poruke koje želimo poslati su promjena i novi početak u ovoj našoj Hrvatskoj koja je zahvaćena korupcijom u svim dijelovima društva. Naš zadatak je da s te strane počnemo mijenjati stvari na bolje od reforme pravosuđa nadalje. Varaždin je jedan od primjera gdje treba početi sa tim promjenama i nema sumnje da ćemo to napraviti - poručio je Marković.

Posjet Varaždinskoj županiji predsjednik SDP-a završio je obilaskom OPG Darko Šipek u Novoj Vesi.

 

Označeno u
Galerija slika