Predstavnici četiriju zemalja na 3. Međunarodnoj sportsko-obrazovnoj konferenciji „Učenje usmjereno na život“

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Mira Nikolić, Smiljana Knez, Natalija Martinčević, Tomislav Paljak Mira Nikolić, Smiljana Knez, Natalija Martinčević, Tomislav Paljak Foto: Martin Novosel

Plenarni dio 3. Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije Učenje usmjereno na život“, čiji je inicijator i organizator Druga gimnazija Varaždin, a partneri škole iz Slovenije, BiH i Srbije, održan je danas u Županijskoj palači Varaždin.

Uz domaćine, posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević i zamjenika župana Tomislava Paljka te ravnateljicu Druge gimnazije Varaždin Zdravku Grđan, na konferenciji su bile veleposlanica Republike Slovenije dr. sc. Smiljana Knez i veleposlanica Republike Srbije Mira Nikolić. Uz nastavnike srednjih škola i sportskih gimnazija iz četriju zemalja, plenarnom dijelu 3. Međunarodne konferencije prisustvovala je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapaodnohercegovačke županije Ružica Mikulić, kao i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Varaždinske županije, Grada Varaždina, MUP-a, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Instituta za razvoj tržišta rada te Udruge „Pametna špica“.

Upravo u suradnji s tim institucijama te školama održana su izlaganja, okrugli stolovi i radionice na kojima su se obrađivale teme iz područja građanskog odgoja i obrazovanja te povezivanja s aktualnim pitanjima školskoga sporta i građanskog odgoja i obrazovanja.

- Varaždinska županija je po ulaganjima i postignutim standardima u obrazovanju perjanica u Hrvatskoj i regiji. Obrazovna reforma je pokrenuta u prvom mandatu župana Čačića kada smo po modelu JPP-a izgradili 32 škole i dvorane te omogućili jednosmjensku nastavu za više od 90 posto djece, prvi smo uveli besplatni prijevoz za sve srednjoškolce, ali i pokrenuli centre izvrsnosti. Cilj i želja svakog odgovornog društva mora biti konstantno ulaganje u obrazovanje, kao i u građanski odgoj, a posebno je važno i ukazivanje na nužnost sportskih aktivnosti, što su glavne teme ove konferencije – istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Zamjenik župana Tomislav Paljak održao je izlaganje o pozitivnim učincima ulaganja i obrazovanje i sportsku infrastrukturu na primjeru Varaždinske županije.

- Ulaganja u obrazovanje pretpostavljaju ulaganja u infrastrukturu. Županija je po modelu JPP-a prvo izgradila i dogradila 32 škole i dvorane, dok sada traje energetska obnova škola koja se sufinancira sredstvima iz EU. Sva ta ulaganja omogućila su ravnomjerni razvoj škola čiji osnivač je Županija. Čak dvije trećine škola su u ruralnim sredinama, što daje priliku i djeci iz manjih sredina da ostvaruju svoje potencijale i razvijaju talente, među ostalim i u dvoranskim sportovima kao što su odbojka, košarka, borilački sportovi, stolni tenis, gimnastika… Učenici postižu odlične rezultate te se afirmiraju i kroz sportski razred u Drugoj gimnaziji Varaždin – rekao je zamjenik Paljak.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan je istaknula da naziv konferencije „Učenje usmjereno na život“ odlično oslikava njihove razvojne strategije te planove međunarodne suradnje i povezivanja.

- Konferencija predstavlja veliki iskorak u promociji i unapređenju kvalitete odgoja i obrazovanja te postavljanju novih, učinkovitih međunarodnih obrazovnih standarda, kao i u uspostavljanju obrazovne i sportske diplomacije. Velika mi je čast što su na konferenciju došli ravnatelji sedam škola iz Slovenije, BiH, Srbije, predstavnici institucija, kao i civilnog sektora, koji nam također daje podršku. Prvi put su ovdje veleposlanice Slovenije i Srbije, te mislim da je to dodatni dokaz da sve što radimo u školi, uz podršku Varaždinske županije, radimo dobro i kvalitetno. Ponosni smo što smo inicirali i sada organizirali već treću međunarodnu konferenciju te doveli kolege iz susjednih zemalja kako bi putem obrazovnih sadržaja uspostavili partnersku mrežu škola, promovirali inovativnost, kreativnost i mobilnost, uz razmjenu znanja i iskustva – rekla je Zdravka Grđan.

Škole partneri su Peta gimnazija Sarajevo, Druga ekonomska škola Beograd, Gimnazija Šiška Ljubljana, Zemunska gimnazija Beograd, Sportska gimnazija Beograd, Katolički srednjoškolski centar – Opća gimnazija B. Ivana Merza Banja Luka i Prva ekonomska škola Beograd.

Konferencija je počela 22. kolovoza i traje do 25. kolovoza, a organizirana je u sklopu Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, te sufinancirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u okviru projekta PEARLS – preventing early school leaving through inclusive strategies

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.