Ivan Čehok: Nova upraviteljica tržnice radila nezakonito kao voditeljica Dječjeg odmarališta na Rabu Foto: Martin Novosel

Ivan Čehok: Nova upraviteljica tržnice radila nezakonito kao voditeljica Dječjeg odmarališta na Rabu

vv | 3.5.2024. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Ivan Čehok, nositelj Nezavisne liste Ivana Čehoka, održao je novinarsku konferenciju na kojoj je među ostalim prozvao aktualnu gradsku vlast za nedavno ustoličenje nove privremene upraviteljice Gradske tržnice Varaždin, Željke Vincek Strugar, nakon što je bivšem direktoru Predragu Ciglaru uručen izvanredan otkaz. Među ostalim, smatra da je postavljena na silu bez trogodišnjeg iskustva na rukovodećoj poziciji zbog čega su morali promijeniti osnivački akt društva.

- Prvo su je postavili za vršiteljicu dužnosti, ali su shvatili da to ne mogu, pa su je postavili za privremenu upravitelju i morali su promijeniti osnivački akt da bi mogli namjestiti natječaj. Nakon toga se javio branitelj kojem je gradonačelnik Bosilj bahato odgovorio da je na natječaju za direktora Gradske tržnice Varaždin imao najmanje bodova na testu za natječaj, ali prema natječaju nema nikakvog bodovanja i te nije propisano koje se to sposobnosti traže. Moglo se dogoditi da gradonačelnik kaže da bude direktor bude onaj koji nabrže trči ili tko se najljepše smije jer toga u samom natječaju nema - istaknuo je Čehok.

Također smatra da je privremena upraviteljica Gradske tržnice kao voditeljica Dječjeg odmarališta Varaždin na Rabu radila protuzakonito zbog upitnog vođenja evidencije prekovremenih sati.

- Kao upraviteljica si je za kolovoz 2023. godine upisala 280 radnih sati na toj poziciji, znači ne 20 sati, neko 120 sati prekovremenih. Ja vas pitam, kako netko tko je voditelj može imati prekovremene. Koji direktor bilo koje tvrtke sebi upisuje prekovremene, a upisala si je 120 sati prekovremenih, a zakonski si može upisati samo 40 sati prekovremenih, a priznala je i drugim zaposlenicima 280 radnih sati. Prema onome što znamo, te radnice nisu imala uopće odmora. Nisu se samo kršila radna prava, već su se kršila osnovna ljudska prava - smatra Čehok koji se pita zašto joj nije dan otkaz ili barem opomena za to.

Osvrnuo se i na promjene u radu Gradskih bazena Varaždina,odnosno na rad ravnateljice Jelene Pavleković. 

- Koliko čujemo, od kada je preuzela bazene, sedam osoba je dalo već otkaze, a napravila je sistematizaciju s kojom se nitko od zaposlenika ne slaže i ne odgovara na zahtjeve predstavnika radnika. Događa se da je nekim zaposlenicima u jednom odjelu povećan koeficijent za plaće, a u drugom nije. S time da i tu imamo zapošljavanje za anale, raspisan je natječaj za voditelj održavanja, javili se diplomirani inžinjeri strojarstva pa je taj natječaj poništila i napravila novi natječaj gdje nije potrebna visoka stručna sprema već viša i primila osobu s višom spremom. S time da je ta osoba odmah dobila najveći koeficijent kojeg bi trebala imati osoba s visokom spremom. Navodno se sprema i natječaj osobe koja će biti zadužena za saunu, imena "majstora" saune i navodno da će imati najveći koeficijent za plaću - istaknuo je Čehok.

Osvrnuo se i na rad Zaklade solidarnosti Grada Varaždina koja je održala tombolu na proslavi Praznika rada na Dravskim bazenima gdje se dogodila jedna kontroverzna situacija.

- Prvo su postavili Nataliju Martinčević za ravnateljicu, koju nisu smjeli postaviti, a kada su to shvatili nakon devet mjeseci, postavili su Dubravku Biberdžić koja nema iskustva na toj poziciji i nema poznanstva potrebno za tu funkciju. Na prvomajskoj tomboli je odbila dati prvu nagradu osobi koja je izvučena jer je osoba koja je dobila nagradu za drugo mjesto živi na istoj adresi. Zašto dvije osobe s iste adrese ne mogu dobiti nagradu, nitko ne zna, a na kraju tombole je rečeno da je prihodovano 4 tisuće eura što je javno objavljeno, a prema našim informacijama je uplaćeno samo 3,2 tisuće eura. Zašto se Ciglara za to otpustilo, iako ne znamo u čemu je stvar njegovog otkaza, a kako onda Zaklada funkcionira zakonito - istaknuo je Čehok.

Isto tako je kritizirao vođenje Javne ustanove gradski stanovi gdje je jedan stan u Hrašćici kupljen ispod tržišne cijene kojeg je taj kupac kasnije prodao za veću cijenu i profitirao.

- Taj stan je kupio kupac iz Sračinca, koji je stambeno zbrinut po mojim informacijam, kupio ga za cijenu od 1080 eura po metru kvadratnom, a kasnije ga je putem agencija i oglasa prodavao za cijenu od 1700 eura po metru kvadratnom. Taj stan je navodno prodan za 40 posto veću cijenu. Ako su cijene na našem tržištu najmanje od 1500 eura pa do 3000 eura po metru kvadratnom, tko je prodao taj stan za daleko ispod tržišne cijene za 1080 metara kvadratnih - pita se Čehok.