FOTO Proslava Praznika rada privukla brojne Varaždince na Dravu: grah planuo u trenu, uživalo se u druženju Foto: Krešimir Đurić

FOTO Proslava Praznika rada privukla brojne Varaždince na Dravu: grah planuo u trenu, uživalo se u druženju

VV | 1.5.2024. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon budnice puhačkog orkestra KUD-a Hrvatskih željeznica na sedam lokacija u gradu, brojni Varaždinci okupirali su poznato izletište Drava u Varaždinu, gdje je održana tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada.

Proslavu organizira Grad Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina, Zakladom solidarnosti, Parkovima, Gradskom tržnicom i Sparom kao sponzorom. Organizatorima je vrijeme poslužilo, barem u prijepodnevnim satima: brojni su građani uživali u glazbenom i zabavnom programu. Nastupili su članovi Centra tradicijske kulture Varaždin, Plesnog kluba Feel, polaznici glazbene radionice pjevanja "Mali slavuji" Društva Naša djeca Varaždin, Varaždinske mažoretkinje, a sve su razbudili članovi Kuburaške udruge Maruševec.

ova_12.jpg

Uz glazbeno-zabavni program i tombolu, podijeljeno je oko 6000 besplatnih porcija graha, a održana je i humanitarna tombola Zaklade solidarnosti grada Varaždina, čiji je prihod bio namijenjen za potrebite.

Međunarodni praznik rada svima je čestitao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

viber_slika_2024-05-01_12-55-09-486.jpg

- Međunarodni praznik rada slavimo tradicionalno na Dravi i moram reći da imamo privilegiju što imamo jedan ovakav prekrasni prostor na koji će, prema našim procjenama, doći oko 10.000 građana. Pripremili smo 6000 porcija graha, a ono što želimo istaknuti je da je Varaždin grad koji ima najveću zaposlenost u Hrvatskoj, imamo 690 zaposlenih na 1000 stanovnika, što nema nitko u Hrvatskoj, a nezaposlenost je praktički 0. Želimo da naši zaposleni imaju što veće plaće i što bolja prava - istaknuo je varaždinski gradonačelnik te dodao kako se promijenila cijela paradigma.

OVA.jpg

- Nekad su poslodavci govorili udariš nogom u grm i iskoče ti dva radnika. Danas su radnici u prilici da mogu tražiti bolji posao. Nekada su naši očevi i majke, gdje su se zaposlili na početku, tu su radili do kraja svog radnog vijeka. Danas imamo veće mogućnosti i želimo potaknuti naše radnike da traže bolje, ali u našoj domovini. Ako ih neki poslodavac ne cijeni, imate druge poslodavce - rekao je Bosilj.

viber_slika_2024-05-01_12-55-10-724.jpg

Pohvalio je organizaciji humanitarne tombole.

- Uključilo se tisuće tvrtki i poduzetnika iz Varaždina koji su donirali stvari za tombolu, a svaka srećka je dobitna. Vidite da su redovi veliki, a novac koji se daje Zakladi solidarnosti grada Varaždina, iz koje se osigurava pomoć i novci potrebitima. Ovo je i humanitarna nota Prvog maja - istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

viber_slika_2024-05-01_12-54-57-375.jpg

Varaždincima i Varaždinkama, stanovnicima Varaždinske županije i cijelog sjevera Međunarodni praznik čestitao je gradonačelnik Pregrade.

- Borba za radnička prava je nešto što nikada ne prestaje, a zbog toga što danas ljudi nemaju adekvatna prava, mnogi i prosvjeduju. Mislim da je i na nama da to promijenimo - istaknuo je Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade, koji je ujedno svim braniteljima čestitao 29. obljetnicu obilježavanja VRO Bljesak.

Proslava se nastavlja i dalje uz Tamburaški sastav Špancir, a kako je bilo jutros na Dravi zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.