Podolnjak podnio zakonski prijedlog da se sjedište Sveučilišta Sjever preseli u Varaždin

| 21.12.2017. u 11:32h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik Mosta - Nezavisnih lista prof. dr. sc. Robert Podolnjak podnio je predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

Naime, radi se o zakonskom prijedlogu čijim bi se usvajanjem sjedište Sveučilišta Sjever preselilo u Varaždin te bi se ime sveučilišta promijenilo u Sveučilište u Varaždinu.

Taj zakonski prijedlog Roberta Podolnjaka predsjednik Sabora već je uputio u saborsku proceduru.

Podsjetimo, Sveučilište Sjever osnovali su Gradovi Varaždin i Koprivnica, no, iako su njegovi osnivači bile jedinice lokalne samouprave, Sveučilište Sjever je formalno bilo privatno sveučilište. Zbog toga su osnivačka prava u svibnju 2015. godine prenijeta na Republiku Hrvatsku, čime je Sveučilište Sjever formalno postalo osmo javno sveučilište, no Republika Hrvatska nije, kao u drugim slučajevima, sveučilištu odredila ni sjedište ni promijenila ime.

Kako navodi Podolnjak, sva sveučilišta u imenu imaju sjedište, dok je jedini izuzetak upravo Sveučilište Sjever.
- Sveučlište Sjever ne govori ni na koji način gdje se ono nalazi, jer sjever je jedna vrlo neodređena geografska odrednica - rekao je Podolnjak

Još važnije, istaknuo je da sjedište Sveučilišta Sjever treba biti u Varaždinu.
- Činjenica je, da je Sveučilište Sjever u najvećoj mjeri proizašlo iz nekadašnjog Veleučilišta u Varaždinu. Jednako tako, najveći broj studenata studira ovdje u Varaždinu na studentskim programima koji se izvode u Varaždinu dok je znatno manji broj studenata u Koprivnici - naglasio je Podolnjak, te naveo kako je prema službenim podacima u vrijeme kada su prenijeta osnivačka prava na Republiku Hrvatsku, na Sveučilištu Sjever studiralo 2 850 studenata od čega ih je u Studijskom centru Varaždin studiralo čak 2 460.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku trebao bi se naći na dnevnom redu kada se Sabor ponovno okupi na zasjedanje, 15. ili 16 siječnja. Tada će Prijedlog biti uvršten u dnevni red te će se o njemu raspravljati u siječnju ili veljači.