I u OŠ Šemovec rade na razdvajanju otpada i čuvanju okoliša

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća surađuje s brojnim odgojno-obrazovnim ustanovama na razvrstavanju komunalnog otpada i čuvanju okoliša i prirode. Jedna od tih ustanova je i Osnovna škola Šemovec u Općini Trnovec Bartolovečki.

Ravnateljica OŠ Šemovec, Marina Hižak, ističe da suradnja s Čistoćom traje već dvije godine.

-Jedna smo od prvih škola koja je dobila spremnike za razvrstavanje otpada, za odlaganje papira, plastike i metala te ostalog otpada. Spremnici su u svakoj učionici, ali i u drugim prostorijama u školi. Učenici svakodnevno razvrstavaju otpad i ekološki razmišljaju - kaže ravnateljica Hižak i dodaje da su pozitivne ekološke navike učenici prenijeli i u svoja kućanstva gdje također razvrstavaju otpad.

Dobivši kutije za razvrstavanje otpada, učenici OŠ Šemovec primijenili su ono što su učili u redovnoj nastavi.

-Kad smo dobili kutije za razvrstavanje otpada učenici su iskoristili svoje znanje koje su dobili iz „Prirode i društva“, u kojima postoji nastavna cjelina „Čuvamo okoliš“. Već su bili naučili kako se razvrstava i koja boja kontejnera odgovara kojem otpadu. Toga se pridržavaju svaki dan u školi, a i kod kuće jer i tamo imaju kante za razvrstavanje otpada - riječi su učiteljice 3.b razreda Sandre Basan Petek.

Učenici su u školi učili i da se pojedine vrste otpada mogu reciklirati i ponovo koristiti. Uz Dan planeta Zemlje organizirane su ekološke radionice. Treći razredi su sudjelovali u radionici recikliranja papira i izrade slika na recikliranom papiru. Kako se to radi opisuje učenica Lana Habek.

-Trgali smo papir na komadiće, pa smo ga stavili u vodu i promiješali. Pričekali smo i onda smo drugi dan donijeli nešto kao mrežicu i na to stavili mješavinu papira. Stavili smo gore cvjetiće i pričekali jedan dan da se osuši. Tako su nastale slike - kaže Lana.
Učenici pojašnjavaju i kako pravilno postupati s otpadom.

-U crnu vreću ide ostali otpad, kao smrdljive maramice, ostaci od šiljenja olovke. U žutu ide čista plastika, a u plavu papiri i kartoni - kaže Lana Skupnjak, a Aleksandar Pikutić dodaje da uvijek treba paziti u koju se vreću odlaže koji otpad.

-Uvijek pazim, i u školi i kod kuće. Kod kuće imamo žutu, plavu i crnu kantu u koje razvrstavamo otpad - dodaje Aleksandar, a Mark Marčec poručuje: „Ako ne pazimo gdje bacamo otpad onda zagađujemo prirodu. Ljudi moraju paziti da ne bacaju otpad u pogrešnu kantu“.

Osnovnu školu Šemovec pohađaju 223 učenika u 14 razrednih odjela, sedam razredne nastave i sedme predmetne. O njima brine 20 učitelja predmetne nastave i sedam učitelja razredne, devet administrativnih djelatnika i dva pomoćnika u nastavi. Škola ima i predškolski odgoj, a polaznici su uključeni u sve aktivnosti škole pa tako i u ekološke uključujući i razvrstavanje otpada.

Uz važnost stjecanja pozitivnih ekoloških navika, iz tvrtke Čistoća podsjećaju i da se razvrstavanjem otpada na „kućnom pragu“, i u svom domu i u školi, smanjuje ukupna količina miješanog komunalnog otpada, ali i povećava količina sirovina koje se mogu ponovno obraditi i upotrijebiti.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.