Direktor Piškornice Mladen Jozinović Foto: Koprivnica kakvu zaslužujemo FB / VV arhiva

Živi zid: Direktoru Piškornice bonus, a u proračun Varaždinske županije koja je suosnivač - ništa

Varaždinske vijesti | 14.11.2017. u 09:41h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Živi zid Varaždinske županije najoštrije osuđuje poslovanje Piškornice d.o.o. i tvrtke kćeri Piškornica - sanacijsko odlagalište, kao i odnos nadležnih institucija prema radu tog trgovačkog društva, naglašava u priopćenju Marijan Dominko, vijećnik Živog zida u Županijskoj skupštini Varaždinske županije.

Ovo poduzeće, kako navodi, postalo je sinonim za izvlačenje novaca iz proračuna, pretrpavanje smećem lokacije u Koprivničkom Ivancu, van kapaciteta i prvobitnih namjena te zagađivanje podzemnih voda i potoka Gliboki, a samim time i poljoprivrednih zemljišta i pitke vode.

Količina arsena je u podzemnim vodama tisuću puta veća nego prije dvije godine, a isto je i s olovom, bakrom, cinkom i manganom. Slučajno?

- Piškornica d.o.o je trebala biti regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, a postala je megasmetlište, koje više nije pod kontrolom ni upravom suosnivača, među kojima je i Varaždinska županija, koja je 2012. čak povećala ulog, tj. temeljni kapital godine - ukazuje Dominko.

Pod pokroviteljstvom četiri županije, kako naglašava vijećnik Živog zida, direktor Mladen Jozinović je od prvobitnog javnog projekta napravio - privatnu tvrtku.

- Osnovao je tvrtku kćer - Piškornica sanacijsko odlagalište, preko koje ide odlaganje otpada i zarada. Samo u 2016. godini zarada je bila 10 milijuna kuna, plus još šest milijuna, koje potražuje od „suradnika“. Kako Varaždinska županija, kao osnivač s udjelom 22,5 posto uloga, te legalnim pravom na isti postotak dobiti od poslovanja Piškornica d.o.o., nije dobila ni lipe od 10 milijuna kuna, dok je direktor Mladen Jozinović stekao veliku korist od poslovanja - pita Dominko.

Naime, kako piše portal 24sata.hr, Jozinović je sam sa sobom potpisao ugovor prema kojem ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti. Piškornica sanacijsko odlagalište lani je imala 10,2 milijuna kuna dobiti te je Jozinović na osnovu toga isplatio sebi milijun kuna dodatnog bonusa. Dakle, uz direktorsku plaću od 18.500 kuna koju prima u Piškornici i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio je i milijun za uspješno poslovanje.

S pohlepom, kako naglašava Dominko, ide i onečišćenje i nebriga o okolišu.

- Odlagalište danas prima i otpad iz svih dijelova Hrvatske, a ne kako je planirano u prvobitnom osnivanju - regionalni centar za sjeverozapadnu Hrvatsku -  upozorava Dominko.

Zbog takvog stanja proziva županijsku vlast, posebno potpredsjednika Vlade RH Predraga Štromara, koji je kao župan Varaždinske županije potpisao povećanje temeljnog kapitala.

- Predrag Štromar, kao tadašnji župan, i ulagač novca građana iz proračuna, trebao je znati za prebacivanje poslova s Piškornica d.o.o. regionalni centar za gospodarenje otpadom na tvrtku kćer 2014. godine, preko koje se odvijalo stvarno poslovanje i koja je nazvana Piškornica sanacijsko odlagalište, pošto je bio župan Varaždinske županije do 2016. godine - ukazuje Dominko, koji očekuje reakciju aktualnog župana Radimira Čačića, budući da se iz županijskog proračuna svake godine za Piškornicu d.o.o. izdvaja oko 450.000 kuna.

Dominko pretpostavlja da će vlasti pričati da ništa nisu znale o prebacivanju stvarnog posla na tvrtku kćer, koja isplaćuje bonuse, a direktor Jozinović će dobiti otkaz ili će to predložiti od strane županijske vlasti, dok će 22,5 posto dobiti na koje ima pravo županija - otići će u vjetar.

- Novac stečen u svom poslovanju, tj. pranju, tvrtka kćer Piškornica sanacijsko odlagalište uložit će u kupnju neke nove dobrostojeće tvrtke i pred DORH-om i revizijom - ako ih uopće bude - sve će biti savršeno čisto - navodi Dominko.

Kao županijski vijećnik iz redova Živog zida, kako naglašava, ima moralnu i društvenu obavezu djelovati u interesu građana.

- Posebno onih koji su zbog dugotrajne ekonomske krize, koja još uvijek s nesmanjenom žestinom pogađa sve članove našeg društva, zbog mafijaške politike svih dosadašnjih predstavnika vlasti,  dovedeni u stanje u kojem im svako odstupanje od planiranih troškova dovodi život i opstanak u nesnosnu situaciju. Svjedoci smo svakodnevnog prepucavanja na relaciji Predrag Štromar - Radimir Čačić, donedavnih suradnika i oboje koalicijskih partnera HDZ-a, što u Vladi, što u Županiji, čiji se igrokaz-komedija odvija pred javnošću, dok se u pozadini svega odvija opasna tragedija zvana Piškornica. Istovremeno se zbog manjka u proračunu Varaždinske županije dižu krediti s debelim kamatama, prodaju se zbog krpanja proračuna županijske dionice tvrtki HIDROING i PZC, a gubi se dobit od Piškornica d.o.o., kojom bi se itekako pokrile „rupe“ u proračunu. Da ne govorimo o stanju u Općoj bolnici Varaždin, koja je u domeni Županije - zaključuje Dominko, koji traži hitnu reviziju rada Piškornica d.o.o i Piškornica sanacijsko odlagalište, kao i istragu Državnog odvjetništva i USKOK-a.