FOTO: Učenici OŠ Visoko uživali u zdravoj i odgovornoj prehrani

FOTO: Učenici OŠ Visoko uživali u zdravoj i odgovornoj prehrani Foto: Osnovna škola Visoko

Povodom Dana planeta Zemlje te u sklopu realizacije EU projekta "Mi jedemo dogovorno" učenici i učitelji Osnovne škole Visoko 20. travnja organizirali su projektni dan na temu zdrave i odgovorne prehrane.

- Svrha i cilj projektnog dana je osvijestiti učenike koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na ljude i planet, da je važno što jedemo, koliko čega jedemo, koliko hrane bacamo, kako je naša hrana proizvedena i tko je od toga imao koristi - ističu iz OŠ Visoko.

Kroz predavanja i radionice učenici su učili o prehrambenim namirnicama, njihovoj nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti, dobili savjete i upute što bi i u kojim količinama trebali jesti. Uočili su tako da japansku, mediteransku i tradicijsku kuhinju odlikuje jednostavnost i minimalna termička obrada te zaključili da odgovorna prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, ribom i mesom, a slatkiše, razne grickalice i gazirana pića treba konzumirati u malim količinama. Za izradu jela učenici su koristili lokalne i svježe namirnice kako bi ukazali na prednosti proizvodnje i kupnju hrane od lokalnih proizvođača.

- Na taj način educirali smo učenike o dobrobitima konzumacije sezonske lokalne hrane jer pomaže u ograničavanju nepotrebne potrošnje energije za transport, pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene te doprinosi očuvanju bioraznolikosti - naglašavaju iz OŠ Visoko.

Na temu odgovorne prehrane učenice OŠ Visoko Anita Platnjak, Ana Mužina i Marija Tukša održale su prezentacije i predavanja u Osnovnoj školi Breznički Hum. Stečena znanja ekipe OŠ Breznički Hum i OŠ Visoko razmijenile su i kroz eko-kviz koji su pripremile učiteljice engleskog jezika Alenka Stričak i učiteljica biologije Ivka Kožić. Na kraju dana uslijedilo je prezentiranje rada i degustacija svih pripremljenih jela i napitaka. Izbor jela i napitaka bio je velik te se degustiralo voćne salate, voćne napitke, voćni čips, krem juhu od koprive, sok od koprive, pogače i kruh sa sjemenkama, morske plodove i specijalitete tradicijske japanske kuhinje sushi, tamari sos, wasabi – japanski ljuti hren te matcha čaj, čaj od najfinijih listića zelenog čaja zdrobljenih u prah.

Osim Projektnog dana, organizirana je i akcija prikupljanja i zbrinjavanja starog papira, istrošenih baterija i PVC čepova. Što se događa sa skupljenim čepovima i na koji način njihovim skupljanjem pomažu Udruzi oboljelih od leukemije i raka limfoma, učenike je poučio Saša Avirović iz ČAKOM-a.

- Osnovna škola Visoko ima zlatni status Eko-škole čiji program jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti da čuvajući prirodu i njene ograničene resurse, čuvamo nas same. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša. Uključenjem u akciju "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" čišćenjem okoliša  škole, centra mjesta i sadnjom   cvijeća dajemo naš doprinos i živimo eko-kodeks naše škole: "Naš okoliš je naše ogledalo - zato mijenjajmo sebe, a ne prirodu!" - poručuju iz OŠ Visoko.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.