FOTO: 6. osnovna škola pokazala da ima vrsne mlade kuhare i majstore Foto: Krešimir Đurić

FOTO: 6. osnovna škola pokazala da ima vrsne mlade kuhare i majstore

| 3.3.2017. u 16:19h | Objavljeno u Društvo

Varaždinskom 6. osnovnom školom danas su se širili zamamni mirisi dampfnudela, špecli i šnupfnudela, a zabijali su se i čavli te prišivali gumbi. Čuđenju nema mjesta jer je posljednjih dana "Šesta" bila u znaku projekta "Zdravi tjedan".

- Već petu godinu zaredom provodimo "Zdravi tjedan", projekt čiji je cilj poticati i razvijati zdrave navike kod učenika, učiti ih o važnosti zdrave prehrane i bavljenja sportom, ali i obavljanja kućanskih poslova. Uza sve ovo, namjera projekta je i potaknuti učenike na samostalnu pripremu obroka. Ove je godine projekt međunarodnog karaktera, a cilj je da učenici upoznaju nove kulture i steknu nova prijateljstva. Posjetili su nas tako predstavnici partnerskih škola iz Austrije, Poljske i Njemačke, kao i iz Pule te Srednje škole Ludbreg - pojasnio je Mario Stančić, ravnatelj škole.

Tijekom čitavog tjedna učenici nižih razreda pripremali su sa svojim učiteljicama uravnotežene zdrave užine, učenici viših razreda izrađivali su plakate na temu njemačke, austrijske, poljske i hrvatske kuhinje, a svi zajedno međusobno su se natjecali u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova. U međunarodnom dijelu natjecanja sudjelovali su i učitelji te učenici iz partnerskih škola.

U današnjem velikom finalu učenici nižih razreda natjecali su se u pripremi zdrave i ukusne pizze, a učenici viših razreda spremali su "Dampfnudel", "Spätzle" i "Schupfnudeln".

- Učenici su trebali napraviti njemačko jelo "špecle" (Spätzle), koje su posluživali uz pečenu piletinu, umak i salatu. Pokazali su se jako dobrima i u pripremi i u posluživanju, poslušali su naše upute, a imali su i vrlo uredno radno mjesto - istaknuo je Dario Mijač, učitelj informatike čiji je hobi kuhanje pa je bio zadužen za nadgledanje učenika, a usto je i jedan od voditelja izvannastavne aktivnosti "Domaćinstvo".

Nakon kuhanja, učenici su odmjerili snage i u kućanskim poslovima kao što su pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenje, i to uz glasnu podršku svojih školskih kolega.

- Zanimljivo je to da smo kućanske poslove rasporedili tako da smo, primjerice, šivanje prepustili dečkima, a djevojčicama zabijanje čavla - s osmjehom je prokomentirao ravnatelj.

Oduševljenje nisu krili ni gosti.

- Ovo je nešto potpuno novo za mene, nisam baš vješt u tome, ali sam zato ponešto i naučio. Ovo je dobra prilika da naši učenici vide kako se radi u Varaždinu i nadam se da će i Varaždinci doći nama u posjet. Nakon što je Domaćinstvo uvedeno u varaždinsku školu, uveli smo ga i mi, što se pokazalo jako dobrim potezom i učenici vole tu aktivnost - rekao je Predrag Dukić, ravnatelj OŠ Vidikovac iz Pule, koji se i sam okušao u kuhanju.

Iako svi učenici zavrjeđuju priznanje za svoje kuharske i kućanske majstorije, vrijedi spomenuti da su najboljim kuharima među višim razerdima proglašene učenice 8.c razreda Ena Habuš, Renea Andrea Jarnec, Eva Štager i Eva Šafar, a najbolju zdravu pizzu pripremili su učenici 1.a razreda Vito Fran Škvorc, Ela Roginek, Matej Rožić i Zara Manojlović.

Najboljim majstorima i najspretnijim u kućanskim poslovima pokazali su se učenici 4.b razreda Patricia Mihaljčević i Hrvoje Fošnar te Sara Garafolić i Danijel Gašparić iz 7.d razreda.