Stožer civilne zaštite Varaždinskih Toplica donio mjere i preporuke za suzbijanje zaraze Covidom-19

Napisao/la: MGA/VV -

U povodu epidemiološke opasnosti od širenja i zaraze bolesti uzrokovane koronavirusom COVID-19, na temelju obavijesti, odluka i priopćenja središnjih tijela državne uprave, nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Grada Varaždinskih Toplica donio je nekoliko mjera, odnosno preporuka.

- Odlučeno je da se više neće izdavati suglasnost za održavanje javnih skupova i organiziranih okupljanja na kojima se očekuje dolazak većeg broja ljudi, a preporuka je odgoditi takva događanja do daljnjega. Također, preporučuje se odgoditi ili otkazati javne priredbe sportskog ili zabavnog karaktera kao i veća okupljanja građana (koncerti, priredbe, predstave, radionice, javne tribine, veći poslovni susreti, okupljanja većeg broja građana i sl. događanja u zatvorenim ili otvorenim prostorima), a sportska natjecanja trebaju se održavati bez gledatelja - stoji u Odluci.

Sukladno Odluci gradonačelnice Grada Varaždinskih Toplica od 13. ožujka svim se roditeljima i skrbnicima djece korisnika dječjih vrtića na području Grada Varaždinskih Toplica preporučuje da djecu zbrinu kod kuće i ne dovode u vrtiće. Iznimno, ukoliko djecu nije moguće zbrinuti kod kuće moguće je zbrinjavanje djece u dječjim vrtićima koji, iz navedenog razloga, zasada ne obustavljaju svoj rad, no dužni su ograničiti izvođenje svih programa predškolskog odgoja osim boravka djece, ograničiti izlaske djece iz dječjih vrtića, u slučaju manjeg broja djece ograničiti broj prisutnih zaposlenika te se strogo pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama.

U slučaju neizbježnog ili neodgodivog održavanja događanja suprotno preporukama ove Odluke, organizatorima se nalaže provedba sigurnosnih preventivnih mjera, u smislu osiguranja najviših mogućih higijenskih standarda (dezinfekcija i čišćenje prostora, osiguranje dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava i sredstava za održavanje higijene, osiguranje prostora dovoljnog za izbjegavanje bližeg tjelesnog kontakta sudionika, isticanje uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o izbjegavanju uobičajene neverbalne komunikacije, održavanju osobne higijene i postupanju u sumnji na zarazu koronavirusom COVID-19.

Rad trgovina, ugostiteljskih i drugih objekata te prostora u kojima se obavljaju uslužne djelatnosti treba organizirati tako da se održava međusobna udaljenost između osoba od najmanje jednog metra te da se osiguraju sve preventivne mjere zaštite i održanja higijene osobnog prostora preporučene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a po mogućnosti ograničiti radno vrijeme do najdulje 20:00 sati.

Prema odluci Stožera, upravi Grada Varaždinskih Toplica i svim javnim ustanovama i trgovačkom društvu čiji je vlasnik, odnosno osnivač Grad Varaždinske Toplice, ali i svim ostalim javnim ustanovama, poslovnim i gospodarskim subjektima na području Grada Varaždinskih Toplica, preporučuje se da postupe u skladu s Preporukom Ministarstva uprave za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19.

Nadalje, komunalnom trgovačkom društvu ovlaštenome za organizaciju i provedbu sahrana, preporučeno je ograničavanje broja prisutnih građana na sahrani isključivo na članove uže obitelji. Osobama koje su u protekla 24 sata na područje Republike Hrvatske došle iz područja zahvaćenih epidemijom (npr. Njemačka, Austrija, Švicarska, Francuska, Slovenija, i dr.) preporučuje se da se pridržavaju primljenih uputa o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. U slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava (kašalj, grlobolja i povišena temperatura) takve osobe ne smiju odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već je nužno prethodno kontaktirati liječnika obiteljske medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Takve osobe trebaju dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana te čekati daljnje upute liječnika. 

Stožer civilne zaštite Grada Varaždinskih Toplica svim građanima preporučuje da odgode sva putovanja i to naročito u zemlje zahvaćene epidemijom te ih poziva na odgovorno i racionalno postupanje sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.